KRönikevinjett med bild på Karolina Celnska”Samhället ska utformas så att personer med funktionsnedsättning i ökad utsträckning ges förutsättningar att leva självständigt och göra egna val. För att de insatser som syftar till att ge människor med funktionsnedsättning stöd, ska leda till full delaktighet i samhället måste arbetet präglas av att förbättra den fysiska tillgängligheten och användbarheten.”
Blahablahablaha! Det är vad den texten säger mig.
Ovanstående är regeringens strategi för tillgänglighet de kommande åren och den har ju givetvis ett budskap, men i mina öron hör jag bara blahablahablaha och orsaken är varken kognitiva problem eller begynnande hörselskada. Tror helt enkelt att min hjärna går in i någon typ av automatisk självcensur när den hör skräp.

Den strategi som regeringen lyckats producera är just skräp. Det är inte det att jag tror att regeringen saknar de rätta intentionerna, men ord formulerade till fluff ger inte tydlighet till regeringens intentioner eller ökar tillgängligheten och användbarheten i praktiken för oss med funktionsnedsättning.

Jag förstår att ett sådant
dokument aldrig kommer att innehålla framtidsvisioner a la Steven Spielberg eller George Lucas. Jag förväntar mig inte lasersvärd, starships och absolut inte en Yoda, även om jag tror att Yoda skulle kunna göra nytta i fråga om tillgänglighet och användbarhet, men jag förväntar mig faktiskt någonting visionärt.

Det som regeringen behöver är att ”kraften är med dem” för att göra ytterligare en Star-Wars-referens, visioner är och ska vara riskfyllda, annars har de inget värde. Det är mycket möjligt att vår regering får en skopa skit och en ordentlig avhyvling av de stora tillgänglighetsmotståndarna. Men, och jag tror att det här är ett ganska övertygande MEN, de kommer å andra sidan uppfylla de mänskliga rättigheterna för personer med funktionsnedsättning.

Visst låter det häftigt?! Politiker i regering och riksdag och politiker som aspirerar att hamna där måste komma över mentaliteten ”tillgängligheten-ska-öka-och-det-räcker-med-det” och klämma fram mer.
Det behöver inte vara avancerat, att alla enkelt avhjälpa hinder skulle vara åtgärdade 2010, var i sig inget dåligt. Det var konkret, tidsbestämt och hade tydligt mätbara resultat.
Fast sen blev det platt fall. För vad hände när man lät bli? Ingenting! Det blev inga sanktioner, fängelsestraff, avskedningar, tvångsåtgärder eller andra fantasifulla åtgärder. Det blev en axelryckning och självklart en ny strategi.

I min vision vågar en regering och en riksdag ta ställning, vågar stå emot motståndet och gör en gång för alla, det som krävs, för ett Sverige tillgängligt och användbart för alla.
I min vision skulle texten lyda ”Samhället ska vara utformat så att personer med funktionsnedsättning kan leva självständigt och göra egna val. För att de insatser som syftar till att ge människor med funktionsnedsättning stöd ska leda till full delaktighet i samhället krävs full fysisk tillgänglighet och användbarhet.”

Karolina Celinska jobbar med tillgänglighetsfrågor på DHR och skriver återkommande krönikor i SHT

Fler krönikor av Karolina Celinska »

Taggar:
tillgänglighet, funktionshinderstrategi 2011-2016, Karolina Celinska

Text:

Kommentarer är avstängda.