Frekvensbandet på en FM-radio.
– Vi vill förändra innehållet
i programmen. Men för att nå dit krävs insatser på en rad olika områden. Det handlar om kunskap och attitydförändrade åtgärder men också om hur rekryteringen sker till bolagen och till journalistutbildningen, säger Gunilla Hultén, på Institutionen för journalistik och medier vid Stockholms universitet (JMK).

Med start i juni ska JMK under två år framåt arbeta för att höja kompetensen om likabehandling inom de tre public-service-företagen, SVT, SR och Utbildningsradion, UR samt hos den egna personalen som bland annat utbildar journalister.

Kunskapen ska höjas om alla diskrimineringsgrunder som ingår i den svenska diskrimineringslagen, däribland funktionshinder. En utgångspunkt är att mångfald, såväl på arbetsplatsen som i utbudet, påverkar mediernas och medieutbildarnas trovärdighet.
– Vi vet att det finns problem med hur rapporteringen ser ut idag. Det har diskuterats i tio år utan att det har hänt någonting, säger Gunilla Hultén.

En förstudie som JMK genomförde under hösten visar att det finns brister inom det tre bolagen. Bland annat behövs åtgärder för att förändra attityder. Därtill behöver chefernas kompetens om likabehandling öka och medarbetarnas kontaktnät utvecklas.

– Vi kommer att ha publikmöten med representanter från olika grupper så att producenter och chefer kan komma i kontakt med grupper som man i vanliga fall inte kommer i kontakt med.
– Omvänt vill vi ge de här grupperna ingångar in i mediebolagen som de kanske inte har idag, säger Gunilla Hultén

Meningen är att alla grupper som omfattas av diskrimineringslagstiftningen ska finnas med i genom hela utbildningen.
– Vi kommer att uppmärksamma tillgänglighet, också i fysisk bemärkelse. Det handlar om insatser mot teknisk personal om hur man kan producera program så att de fungerar för människor med olika typer av funktionsnedsättning, säger Gunilla Hultén.

Utbildningssatsningen finansieras med knappt nio miljoner kronor från Europeiska socialfonden.

Text:

Kommentarer är avstängda.