Rasmus Isaksson
Rasmus Isaksson, DHR

Regeringens förslag om att klassa bristande tillgänglighet som diskriminering får blandat mottagande. DHRs ordförande Rasmus Isaksson tycker att regeringen kunde gått längre.

– Jag är glad att det här kommit ett lagförslag och håller med integrationsministern om att det är en viktigt markering att definiera bristande tillgänglighet som diskriminering. Men det finns många kryphål i förslaget. Sammantaget är det en tam men viktig markering, säger Rasmus Isaksson.

Han är framför allt kritisk till att företag med färre än tio anställda undantas från lagen. Det innebär att många små serviceinrättningar inte behöver bry sig om att bli tillgängliga, menar han.

– Jag tror att våra medlemmar har sett fram mot att vardagsdiskrimineringen ska minska, i butiker och på kaféer. Med det här förslaget blir det inte så, säger Rasmus Isaksson.

Integrationsminisiter Erik Ullenhag motiverar undantaget för småföretag med att lagen förändrar attityder i hela samhället vilket även kommer att påverka de mindre företagen.

– Det är ett bra resonemang, men vi har inte sett de konsekvenserna tidigare. Vi får den här lagstiftningen för att utvecklingen gått för långsamt. Jag hoppas att lagändringen kommer att föda en bred diskussion om hur vi ökar tillgängligheten, men tror tyvärr inte att vi kommer att se så stora effekter, i alla fall inte i inledningsvis, säger Rasmus Isaksson.

Även från andra håll kommer kritik mot undantaget för småföretag. Handikappförbunden kallar visserligen förslaget en seger för funktionshinderrörelsen,  men på grund av undantaget stannar det vid en halv seger.

– Omtanken om småföretagarna verkar väga tyngre än de mänskliga rättigheterna för människor med funktionsnedsättning. Men diskriminering är lika illa var den än äger rum, säger paraplyorganisationens vice ordförande Pelle Kölhed.

Även den politiska oppositionen riktar kritik mot undantaget. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet välkomnar visserligen förslaget men varnar för att undantaget för småföretag och delar av skälighetsbedömningen gör lagen mindre kraftfull.

 Rasmus Isaksson understryker att det finns positiva delar i förelaget som kan bli användbara i arbetet för ökad tillgänglighet.

– Särskilt gäller det intom utbildningsområdet där kraven på att friskolor ska ha tillgängliga lokaler ökar med förslaget. Det är viktigt att vi analyserar de olika delarna i förslaget och ser hur vi kan använda dem.

Den nya lagen ställer  höga krav på de som utsätts för diskriminering och på funktionshinderrörelsen, anser han.

– Nu ligger mycket ansvar på individer att anmäla och använda lagen för att se vad den är värd. Där har vi en viktig uppgift att hjälpa till och förenkla för våra medlemmar.

Text:

En kommentar på “”Tam men viktig markering”

  1. Instämmer. Det hela påminner mest om historien om Mäster Skräddare – Tödde och Mödde. Det skulle bli en fin kostym. men när skräddaren var färdig så ”bidde det en tumme.” Undantaget för småföretag innebär rent konkret att de lokaler som vissa landsting/regioner valt för t ex utlämning av s k dosförpackad livsuppehållande medicin inte är tillgängliga för personer med funktionsnedsättning. Företagen ifråga har bara ett par anställda och nås därför inte av lagen.

Kommentarer är avstängda.