Delegationen för hållbara städer tillsattes 2008 av regeringen och ska verka för en hållbar utveckling av städer, tätorter och bostadsområden. Det handlar om ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet.
Satsningen, som lyder under miljödepartementet, uppgår till 340 miljoner kronor under 2009–2010.
Enligt uppdraget ska delegationen stödja arbetet för långsiktigt, välfungerande och attraktiva stadsmiljöer där hög livskvalitet går hand i hand med förbättrad miljö, ekonomisk tillväxt och social sammanhållning. Delegationen ska enligt uppdragsbeskrivningen också stödja initiativ för att skapa tillgängliga och trygga stadsmiljöer som ökar möjligheterna för äldre och personer med funktionsnedsättning att ta del av samhällsservicen.
Kommuner och företag kan söka bidrag från delegationen för projekt som syftar till en långsiktigt bra stadsmiljö. Förhoppningen är att satsningen ska göra att Sverige blir ett internationellt föredöme när det gäller miljöteknik.
I delegationen sitter representanter från olika samhällsområden. Bland ledamöterna finns Janna Valik, som är generaldirektör för Boverket, Acko Ankarberg, kommunalråd i Jönköpings kommun och Anders Hallersjö, som är direktör på Exportrådet.
Delegationens ordförande heter Peter Örn, tidigare bland annat folkpartistisk politiker och generalsekreterare för Röda korset.
– Klimatfrågan och ekologisk hållbarhet är i fokus för vårt arbetet, men det handlar också om social hållbarhet. Där är samhällets tillgänglighet en naturlig del. Frågan om tillgänglighet rör oss alla i olika livsskeden, inte minst när vi blir äldre, säger Peter Örn.
Peter Örn betonar betydelsen av alla människors delaktighet i arbetet för ett hållbart samhälle. Därför har delegationen bjudit in representanter från många samhällsområden, bland annat handikapprörelsen, till de seminarium som getts. Delegationen har också haft överläggningar med Bygg klokt, handikapprörelsens samarbete för bättre tillgänglighet i byggd miljö.
Karin Månsson, arkitekt på Bygg klokt, var den som tog initiativ till mötet med delegationen för hållbara städer. Hon förklarar varför det är viktigt att handikapprörelsen finns med i utformningen av framtidens städer.
– Bygg klokt arbetar utifrån bygglagstiftningen och den nationella handingsplanen för handikappolitiken. Det är viktiga redskap också inför utformningen av framtidens städer, säger hon.
Karin Månsson lyfter också fram FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning som ett viktigt redskap för samhällsplaneringen.
Hon ger många exempel på frågor som rör delegationens uppdrag, som både rör miljö och tillgänglighet. Det handlar om hur framtidens kollektivtrafik ska kunna användas av alla och hur framtidens bostäder ska utformas. Helt enkelt att samhällets olika funktioner fungerar för alla invånare.
– Framtidens sophantering är ett annat exempel som är viktig för en hållbar miljö. Den måste utformas på ett sådant sätt så att den fungerar för alla. Det behövs praktiska lösningar så att alla kan vara med i miljösatsningarna, säger Karin Månsson.
Karin Månsson hoppas att handikapprörelsen blir delaktiga i olika kommunala och lokala projekt för en hållbar stadsmiljö. Spännande exempel är Malmös stora projekt, från Öst till Väst, som fått medel från delegationen. Järvalyftet i Stockholm är ett annat intressant exempel, där handikapprörelsen kan bidra med viktiga synpunkter.
Den här artikeln har följande taggar:
tillgänglighet, Bygg klokt
Text: Caroline Lagercrantz
Text: admin