Maddy Lindh och Ulf Ericsson från DHR Vindlen poserar utanför Handelsbankens otillgängliga entré i Vindeln.
– Det är förnedrande, konstaterar
Maddy Lindh, studieansvarig i den lokala DHR-avdelningen.

Vi skriver 2009 och samhället är fortfarande långt i från tillgängligt för alla. Enligt ett tio år gammalt riksdagsbeslut ska Lagen om enkelt avhjälpta hinder göra publika platser tillgängliga senast vid utgången av nästa år. Men sedan länge har det stått klart att så kommer det inte att bli.
Arbetet i kommunerna går nämligen trögt, så trögt att regeringen i en debattartikel i Dagens Nyheter i våras uppmanade kommunerna att öka takten. Men många kommuner vill ha ytterligare fem år på sig för att undanröja hindren.


Fem och en halv mil inåt landet från norrlandsmetropolen Umeå ligger Vindelns kommun med drygt 5.000 invånare. Här jobbar DHR-avdelningens ordförande Ulf Ericson och studieansvariga Maddy Lindh via det kommunala handikapprådet med att göra sitt för att driva på utvecklingen för ett tillgängligare samhälle.
– För det mesta brukar det fungera bra här när man kontaktar de lokala fastighetsägarna i frågor om tillgänglighet, säger Ulf Ericson.


Dock inte alltid. Ett av sorgebarnen
är lokalen där Handelsbanken (en av två banker på orten) är inhyst. Såväl ramp som dörröppnare saknas, dessutom är lokalen förhållandevis trång.
– Jag känner garanterat till minst två fall där rörelsehindrade fått uträtta ärenden på gatan utanför banklokalen, berättar Ulf Ericson.
I bästa fall har de fått nyttja bakdörren för att kunna uträtta sina ärenden.
– Man skulle ju skämmas som fastighetsägare om folk inte kunde ta sig in i ens lokal, det är ju fånigt att tjafsa om en så enkel lösning, säger Maddy Lindh.


Fastighetsägaren Calle Franklin på Franklins Fastigheter AB menar dock att kostnaden för att avlägsna hindren är 75.000 kronor, för mycket för att de ensamma ska kunna betala.
– Och då är det inte en enkel åtgärd, om det varit fråga om fem-sextusen så hade det varit en annan sak. Men det är en så pass hög trappa så det kostar, säger Calle Franklin.

Det resonemanget köper inte Ulf Ericson.
 – Franklins är en stor fastighetsägare och har vetat om problemet länge, länge. Och vi har flera privata fastighetsägare här som satt in ramper, i vissa fall till och med två ramper.

Calle Franklin hoppas på att Handelsbanken ska kunna ta en del av kostnaden för att göra lokalerna mer tillgängliga, men där har man fått kalla handen.

–  Vi kan inte ta på oss kostnader utöver det hyresavtal vi har med Franklins, säger Rolf Rånman som är administrativ chef för Handelsbanken norra Sverige.

– Vi vill naturligtvis se att en ramp installeras, annars kanske vi måste titta efter andra lokaler i Vindeln.
Fastighetsägare Franklin tror att det så småningom kommer att ordna sig med tillgängligheten till banken, men befarar att han i sista hand måste ta ut en del av merkostnaden på förhöjd hyra. 


Men är det inte nesligt för er som fastighetsägare att människor med funktionsnedsättning i dag inte kan ta sig in i lokalen?

– Absolut, men jag tycker att det är ännu mer nesligt för banken. Det borde ju vara i deras intresse att kunderna kommer in, säger Calle Franklin.


Under tiden fortsätter det kommunala handikapprådet i Vindeln sitt arbete. Men Maddy Lindh och Ulf Ericson konstaterar att det många gånger kan vara tufft för kommunerna att kräva åtgärder från privata fastighetsägare.
– Kommunerna har inte alltid ordning på tillgängligheten till sina egna lokaler, och det kanske man måste borde åtgärda först….

Den här artikeln har följande taggar:
tillgänglighet, enkelt avhjälpta hinder, handelsbanken, DHR

Läs mer:

Handelsbanken: Dumt att stänga ute våra kunder »

Text:

Kommentarer är avstängda.