Vinjett till krönikan med en bild av Fredrik Granath.När jag gick i låg- och mellanstadiet öppnades en ny värld för mig, en värld full av saxar, pennor, och köksknivar, av antiglidmattor och allehanda tillbehör som var utformade för att underlätta i vardagen för oss med nedsatt handfunktion.
Det där med grepp, lärde jag mig snabbt, var väldigt viktigt. Att lätt och snabbt kunna få grepp om saker var kanske till och med livsavgörande, i alla fall om man fick tolka min arbetsterapeut gravallvarliga och nästan vördnadsfulla ansiktsuttryck när hon radade upp dessa pinaler framför mig.

Ergonomisk och lättillgänglig formgivning är numera inte bara något som riktar sig till funktionshindrade. Nästan alla inredningsaffärer är bemängda av pryttlar som ska göra vardagen lättare för gemene man.
Det finns till exempel en vattenkanna som bygger på hävertprincipen – en slang fästes vid en cylindrisk behållare. Genom att föra slangen uppåt och neråt reglerar man vattenflödet. Toppen för oss som inte orkar hålla en kanna full med vatten särskilt länge! 


Häromveckan såg jag en ny uppfinning vars utformning – speciellt lämpad för människor med nedsatt hand­funktion – faktiskt kan rädda liv! På riktigt! Det var en liten handpistol, formad som en kidneyböna, med en pipa som stack ut ungefär i mitten. Man håller den med hela handen, så att pipan sticker ut mellan lång- och ringfingret. Man trycker av med tummen. 


Ni kanske skrockar och tänker,
”ja se jänkare, vilka tosingar!”, precis som jag gjorde i fem minuter innan jag tänkte efter. Som ni säkert vet är rätten att bära vapen ett tillägg i den amerikanska konstitutionen, och jag blev faktiskt ganska glad att den inte längre är uddlös för de som faktiskt inte klarar av att hantera ett vanligt handeldvapen (för mig är det ganska ansträngande att spänna en hane och klara av rekylen vid avlossning).  


Det är också värt att notera att det kanske just är funktionshindrade som är i störst behov av att kunna försvara sig på ett så radikalt sätt som genom skottlossning.
Man kan tycka vad man vill om själva tillägget, men vi kan väl alla enas om att en rättighet ska kunna åtnjutas av alla. Vi kanske betraktar rätten att bära vapen som ålderdomlig och förlegad, men då ska vi inte glömma att vår egen konstitution innehåller en grundlag som handlar om tronföljd.  


De där anpassade saxarna, pennorna och köksknivarna har hemma hos mig sedan länge slängts, eftersom de inte är lika effektiva som vanliga redskap. Men den där pistolen däremot. Den kanske kunde vara något.

Läs fler krönikor av Fredrik Granath »

Text:

Kommentarer är avstängda.