Johanna Andersson
Johanna Andersson är student och återkommande krönikör i SHT.

Johanna Andersson:  Det är en befrielse att se att kampen för ett samhälle fritt från fördomar och förtryck utvecklas och går framåt

Detta har jag skrivit om förut. Men nu tänkte jag skriva om det från en annan vinkel. Funkofobi är ett av de nya orden i kommande upplagan av Svenska akademiens ordlista, SAOL. Vi kan nu prata om förtrycket som finns mot personer med funktionsvariationer på ett helt annat sätt och från en annan vinkel än vad vi kunnat göra förut. Och vet ni vad, detta känns som en enorm seger.

I början av november var jag med i Nordegren & Epsteins radioprogram i P1. Jag och Svenska akademiens huvudredaktör Sven-Göran Malmgren pratade om ordet funkofobi. Sven-Göran bekräftade att funkofobi kommer finnas med i SAOL från och med nästa år.

Detta gör så klart inte att förtrycket mot oss försvinner eller ens blir mindre. Kampen fortsätter tills förtrycket inte längre existerar. Jag tror och hoppas dock på att vi får fler människor med oss i kampen då det blir lättare att förstå vad vi menar.

Det finns, idag 2014, så himla många förtryck i Sverige. Många står med i Svenska Akademins ordlista sedan långt tillbaka i tiden. Homofobi och rasism är några exempel. Vi har fått kämpa längre för att funkofobi ska bli erkänt som begrepp.

Detta är ett väldigt stort kliv framåt i kampen mot förtrycket. Jag, och många med mig, kommer jobba för att göra ordet mer etablerat.

Jag tänkte bara att jag ska påminna er om en sak. Det är viktigt att du som kämpar mot ett förtryck, inte medvetet förtrycker någon annan. Ett exempel kan vara att du som feminist är funkofobisk. Det blir ganska motsägelsefullt.

Så, snälla. Tänk på intersektionaliteten. Det är så himla viktigt.

Intersektionalitet är alltså ett begrepp som finns för att synliggöra förtryck som skapas i olika maktrelationer baserade på ras, kön och könsidentitet, sexuell läggning, klass och som ni säkert förstår, funktionalitet.

Nu när funkofobi blir ett erkänt förtryck av SAOL blir det inte inte lika lätt att komma undan med att glömma bort funktionalitet när en pratar om olika förtryck. Jag jublar, jag vill säga att alla som är med i kampen jublar. Kämpaglöden lönar sig uppenbarligen.

Det är en befrielse att se att kampen för ett samhälle fritt från fördomar och förtryck utvecklas och går framåt.

Det finns idag upp mot 1,8 miljoner människor med någon typ av funktionsvariation i Sverige, så ordet är av stor betydelse för väldigt många. Det är dags för ett ord som beskriver det förtryck som många av oss upplever. Att kunna sätta ord på det en upplever och utsätts för dagligen är viktigt!

Detta ska vi vara så fruktansvärt stolta över. Att funkofobi har blivit erkänt som ett förtryck är en bit på väg. Tack alla som är engagerade, tack alla grymma aktivister.

Vi fortsätter kampen med mer kött på benen och ger inte upp.

Vi har en lång bit kvar att gå tills att funkofobin inte längre existerar, men vi kämpar tillsammans. Nu blickar vi framåt och människor kommer att förstå oss lättare och förhoppningsvis följa med oss i vår kamp för ett tillgängligt samhälle fritt från funkofobin. Nu firar vi! <

Text:

Kommentarer är avstängda.