– Både bemötande och tillgänglighet har fungerat väl. Jag klarade inte alla arbetsuppgifter – men de allra flesta, säger hon.
För tre år sedan flyttade Zanna Petersson från Varberg till Göteborg för att gå på Riksgymnasiet i Angered. Sedan blev hon kvar i Göteborg, där hon skaffade både jobb och en lägenhet i Hisings Backa.
Zanna har en medfödd muskelsvaghet i benen och använder därför rullstol, men ovanför midjan är hon överrörlig. Så det är inte alla typer av jobb som fungerar.
Hemma i Varberg hade Zanna arbetat på både bibliotek och på dagis. I Göteborg fick hon jobb på ett dagis i området där hon bor.
– Det var riktigt roligt, men det skulle inte ha funkat i det långa loppet på grund av alla lyft och smärtan i axlarna som kommer med det.
Men med hjälp av arbetsförmedlingen så hittade Zanna rätt. Från december 2007 till augusti 2009 jobbade hon som praktikant vid livsmedelsbutiken Willys i Mölndal. Lön fick hon i form av aktivitetsstöd.
– Butikschefen Maria Hoff var väldigt öppen. Hon bestämde sig redan efter första mötet. Jag var välkommen att börja direkt.
Zannas sjukgymnast följde med en gång för att kolla så att jobbet skulle fungera för hennes kropp. Sedan var det bara att köra igång.
Hon kom fram överallt med sin rullstol, men att nå de övre hyllorna var inte möjligt. Dem fick arbetskamraterna ta hand om.
– Vi talade om att skaffa en höj- och sänkbar stol, så att jag skulle kunna nå lite högre upp, men vi gjorde inte det. Istället så provade jag att ha flera olika arbetsuppgifter.
Först satt Zanna i kassan hela dagarna, men där tröttade hon ut sig alltför mycket. Inte heller 30-timmars arbetsvecka i kassan var någon bra lösning.
Då testade Zanna att jobba halva tiden ”på golvet”, med prismärkning, att lägga upp varor på hyllorna, plocka bort skräp och en rad andra uppgifter. Det fungerade bra.
– Då orkade jag vara igång hela dagarna. Jag kunde återgå till 30 timmars arbetsvecka, med halva tiden ”på golvet” och halva i kassan.
Zanna slutade på Willys när praktikperioden var över. Det fanns helt enkelt ingen ledig tjänst att söka. Men jobbet gav en rad värdefulla erfarenheter.
En sådan är att inte tappa tålamodet. För det finns arbetsgivare som är tillmötesgående och som vågar pröva nya lösningar.
– Det bästa var att min chef var så flexibel. Jag fick prova mig fram till det bästa sättet att lägga upp jobbet på. Nu vet jag att en 75-procentig tjänst med varierade arbetsuppgifter passar bäst för mig.
Vissa dagar var hon helt själv på någon avdelning, oftast ”på kemet”, där hygienartiklar, tvättmedel och liknande varor finns.
Det kändes väldigt bra, tycker Zanna.
– Men Maria räknade inte med att jag skulle klara allt själv. Hon påpekade ofta att jag skulle få den hjälp jag behövde. Det var aldrig meningen att jag skulle trötta ut mig totalt.
Fanns det något som var negativt?
– Vid några tillfällen hände det att kunder vände sig till andra i personalen istället för att tilltala mig. Trots att jag fanns närmare och hade Willys arbetskläder på mig. Då svarade personalen: ”varför frågar du inte henne?”.
– Fast det handlade nog mest om kundernas egna osäkerhet, konstaterar Zanna och fortsätter:
– Både bemötande och tillgänglighet har fungerat väl. Jag klarade inte alla arbetsuppgifter – men det allra mesta.
Nu studerar Zanna på en ettårig utbildning i turism och evenemang på Värnamo Folkhögskola.
Hon pendlar mellan Göteborg och Småland i sin egen anpassade bil. Men hon har större resplaner än så.
I sitt framtida jobb vill Zanna ”öppna dörrar till den vanliga världen för personer med funktionshinder”.
– Jag skulle vilja få andra att komma iväg. För det går att resa även om man är rörelsehindrad. Det funkar faktiskt riktigt bra.
Förra påsken gjorde Zanna sin första längre resa alldeles på egen hand: fyra dagar bland kullersten och höga trottoarkanter i Milano.
– Det var jättehärligt, utbrister hon.
– Jag kollade inte upp så mycket i förväg. Jag såg att det fanns billiga flygbiljetter. Sedan hittade jag ett hotell som bara har tre trappsteg upp från gatan och sedan hiss.
Vad minns du bäst från den resan?
– Att det finns lösningar på nästan allt.
Den här artikeln har följande taggar:
arbete
Text: admin