Pengar rasar ner i utsträckta händer– Pengarna fick vi vid försäljningen av vår fritidsanläggning, Valasjögården, för några år sedan. Med fonden hoppas vi att bidragen ska gå till DHR-medlemmar som jobbat vid anläggningen, säger AnnCharloth Hirdling, tidigare ordförande för Kramforsavdelningen.

Hade det inte varit rimligt att låta pengarna stanna inom DHR?
– Nej, jag tycker inte det. Inte när det handlar om medlemmar lokalt som lagt ner kropp och själ på att utveckla verksamheten vid gården. Det är rimligt att pengarna blir kvar lokalt och inte går till distriktet eller förbundet centralt.
AnnCharloth Hirdling medger att det inte finns några garantier att kommunens bidrag går till tidigare DHR-medlemmar.
– Men vad ska vi göra när avdelningen inte kan leva kvar för att det inte finns tillräckligt med medlemmar för att få ihop en styrelse? Då återstår en sån här lösning. Kommunen eller församlingen var de alternativ som vi övervägde.

Kramfors kommun tog emot gåvan i början av 2011 och nu är ”DHR-fonden” klar för att dela ut de första bidragen.
– Det har tagit lite tid för vi har behövt komplettera det regelverk som DHR-avdelningen begärde med bestämmelser om inkomstgräns för att kunna få bidrag, förklarar enhetschefen Ann-Katrin Eriksson vid Kramfors kommun.
Maximalt bidrag är 20 000 kronor per person. Bidragstagare ska bo i kommunen, vara minst 65 år och ha ett "betydande rörelsehinder".
Bidrag kan inte ges till personer med en årsinkomst (pension) på mer än 176 000 kronor och bidragen ska gå till rekreation och tekniska hjälpmedel.
– Vi ville rikta bidragen till de mest behövande: pensionärer med låga inkomster. Därför ställde vi krav på 65-årsgränsen, säger AnnCharloth Hirdling.

Hur har kommunen förvaltat gåvan?
– Inte så bra. Det har tagit lång tid och man har varit dåliga med att informera om bidragsmöjligheterna. Jag hade räknat med att kommunen skulle prioritera detta bättre när man fått en så fin gåva.

Berith Molin, ordförande i DHR:s distrikt i Västernorrland, har förståelse för fondlösningen i Kramfors:
– Jag tycker framför allt att det är synd att man inte orkar driva avdelningen vidare men förhoppningsvis kan distriktet hjälpa till om det finns krafter i en framtid att starta avdelningen igen.
– Gåvan har diskuterats i distriktets styrelse och vi köper resonemanget att man vill försöka behålla pengarna lokalt.
Fredrik Mårtensson

Taggar: DHR, ekonomi

Text:

Kommentarer är avstängda.