En av byggnaderna på Västerhav på Grötö.
– Det är av ekonomiska skäl
. Vi har haft ett statsbidrag på cirka 1,2 mkr/år, som upphör från och med 2012. Därmed har vi som lokalavdelning ingen möjlighet att täcka kostnaderna för att driva verksamheten vidare, säger Tore Holm, ordförande i styrelsen för DHR i Göteborg.
Därtill kommer en allmän kostnadsutveckling som gjort att avdelningen redan tvingats höja avgiften för en vistelse vid Västerhav.
En kommande regeländring innebär dessutom att ideellt driven verksamhet beläggs med moms. Därmed ökar priset för en vistelse vid Västerhav ytterligare.
– Våra medlemmar har ingen möjlighet att betala mer. Många har redan tvingats trappa ner på antalet dagar där ute, konstaterar Holm.

Verksamheten startade 1948. Köpet av Villa Sjötorp, byggd på 1880-talet, blev startskottet på DHR Göteborgs rekreationsanläggning Västerhav. Intresset var stort och med tiden uppfördes 16 fristående stugor med pentry.
Under 1980-talet tillkom en ny huvudbyggnad, Änggården. Därmed var Västerhav en helt igenom tillgänglig kurs- och konferensanläggning, med totalt 54 bäddar, omgiven av stenig kust, gräsbevuxna strandängar, fårhagar och lummig ekskog, med gångavstånd till en egen badvik på öns västsida.

I mars 2011 beslutade Göteborgsavdelningens årsmöte att Västerhav skulle säljas. Frågan har diskuterats vid tidigare års- och medlemsmöten – och alltid orsakat protester.
Tore Holm förstår reaktionerna, men enligt honom är försäljningen nödvändig.
– Jag har själv varit med och jobbat med Västerhav sedan 1950-talet. Vi som har snickrat, städat och tagit emot gäster därute, tycker naturligtvis inte att detta är särskilt glädjefullt.
– Men för att vi inte ska hamna i ekonomiska svårigheter så ska affären helst vara avslutad före årsskiftet. Dyker det inte upp någon köpare fram till dess så lägger vi verksamheten i malpåse, konstaterar han.

Försäljningen förmedlas av företaget DTZ i Göteborg,
Enligt prospektet ingår hotell, stugor, restaurang, konferenslokaler, verkstad, garage, personalbostäder och förråd. Fastigheten är på totalt 45 000 kvm. Det finns tillgång till båtplats.
Som riktvärde för budgivningen sätts 20 miljoner kronor, eller högstbjudande.
– Jag tycker också att det är ett väldigt bra pris. Det är ett unikt läge, men priset är inte lågt satt, med tanke på att det inte ingår någon verksamhet i försäljningen, säger Carina Stridh, DTZ, som håller i affären.
– Läget är inte allt. Mycket annat spelar också in i prissättningen, påpekar hon.
Men varför hittar man ingen annons på er hemsida?
– Vi lägger inte ut allt på nätet. Det här förmedlar jag själv, svarar Stridh och tillägger att man tidigare annonserat i tidningarna Göteborgs-Posten och Dagens Industri.
– Vi kanske annonserar igen längre fram. Det beror på hur det går.

Tore Holm var själv ledamot i den förvaltningsstyrelse som drev Västerhav, från 1960-talet fram till mitten av 2000-talet. Därefter delade DHRs Göteborgsavdelning och förbundsstyrelsen under en tid på ansvaret. Sedan driften åter hamnade hos DHR Göteborg har han varit involverad i egenskap av avdelningens ordförande.
– Jag har jobbat med Västerhav under i stort sett femtio år. Detta känns som en stor personlig förlust för mig, konstaterar han.

Den verksamhet som planerats vid Västerhav under resten av 2011 kommer att genomföras. Ännu finns ingen köpare. Exakt vad försäljningen kommer att medföra för DHR:s medlemmar är därför oklart, men Tore Holm kommer att ta reda på hur de nya ägarnas planer ser ut.
– Om det blir en liknande verksamhet så kommer vi självklart att försöka bidra till att skapa möjlighet för våra medlemmar att även i fortsättningen vistas på Västerhav.

Taggar: fritid, DHR, Göteborg

Text:

Kommentarer är avstängda.