Enligt paragraf 33 i FN-konventionen om rättigheter för människor med funktionsnedsättningar, som Sverige tillträdde i januari, ska staterna ha en eller flera instanser som, ska främja, skydda och övervaka genomförandet av konventionen.
Arbetet ska ske enligt internationellt upprättade principer, de så kallade Parisprinciperna.
Hur de här uppgifterna ska organiseras i Sverige är inte klart ännu. Just nu utreds frågan och ett förslag ska lämnas inom kort.
Handikapprörelsen har redan tagit ställning. Man vill att uppdragen fördelas mellan de befintliga myndigheterna Handisam och Diskrimineringsombudsmannen. Men man vill också att andra institutioner som Justitieombudsmannen och Riksrevisionen engageras i arbetet.
I uppdraget att övervaka hur Sverige efterlever konventionen ingår bland annat att granska om lagar och lagförslag följer konventionen och om olika delar av samhället lever upp till kraven i sin verksamhet. Övervakaren ska också på eget initiativ kunna göra studier av hur de mänskliga rättigheterna efterlevs inom olika samhällsområden.
För att klara uppgiften anser handikapporganisationerna att DO måste få ett utökat mandat. Något som också krävs för att myndigheten ska kunna axla uppgiften ge skydd åt enskilda personer som upplever att deras rättigheter enligt konventionen kränks.
För att DO ska ta skyddsuppdraget behöver myndighetens rätt att driva enskilda ärenden utökas. DO behöver också få direktiv om att samverka med Justitieombudsmannen och få mandat att hjälpa människor som vill överklaga till instanser utanför Sverige – som Europadomstolen eller någon av FNs övervakningskommittér.
Arbetet med att främja genomförandet av konventionen bör dock skiljas från skydds- och övervakningsfunktionerna, anser handikapporganisationerna. Främjandet innebär bland annat att informera och utbilda om konventionen och se till att kunskapen om mänskliga rättigheter ökar i samhället.
Här kommer Myndigheten för handikappolitisk samordning, Handisam, in i bilden. Visserligen bör främjandeuppdraget för delas på flera olika instanser i samhället men Handisam är en lämplig samordnare av uppdraget. Men, det kräver att myndigheten blir mer fristående från regeringen och och till exempel få ett större inflytande över hur det egna arbetet ska organiseras.
Hela Handikapprörelsens ställningstagande finns hos HSO »
Text: admin