Debattvinjett med bild på Nisse DuwählDet är givetvis roligt att se att ett flertal kandidater till EU-parlamentet valt att svara på min debattartikel i SHT. Samtliga hänvisar till ”lika för alla principen” på lite olika sätt och ställer sin förhoppning till att EU ihop med konventionen ska lösa den diskriminering som pågår för fullt runt om i unionen.

Själv är jag väldigt tveksam till EUs komnade likabehandlingsdirektiv för att man gör skillnad på rättighet och funktion, dvs. vad som är tillgänglighet och användbarhet.
Med ena handen ger man en rättighet, som jag tycker skulle vara en självklarhet, samtidigt som man med den andra handen skapar en begränsande Europastandard. Ett sådant exempel är den kommande tågstandarden som  bland annat att en passagerare som använder rullstol inte får väga mer än 200 kilo totalt inklusive bagage.

Det blir ju en begränsning i den så kallade fria rörligheten inom EU. Personer med den typ av el-stolar som vanligtvis används i Sverige kommer då inte att kunna resa med tåg framöver inom EU möjligtvis inom Sverige.
Om man ifrågasätter detta som jag har gjort så får jag höra att det är ett politiskt ställningstagande och inte en fråga för dem som skapar standarden. Detta skulle jag vilja se att en svensk politiker tog strid om i EU-parlamentet den kommande mandatperioden.

När jag läser kandidaternas debattinlägg är det tydligt att ingen sticker ut. Ingen verkar heller ”beklaga” att ett direktiv mot diskriminering behövs. FP:s Marit Paulsen verkar dock ha ändrat åsikt från att, för ett par år sedan, ha tyckt att en lagstiftning mot diskriminering ur ett tillgänglighetsperspektiv inte behövs eftersom det inte finns så många ”handikappade” (sagt i TV3:s nyhetsprogram).

Nisse Duwähl är vice ordförande i DHRs förbundsstyrelse

Läs mer:
Här finns alla inlägg i debatten inför valet till Europaparlamentet »

Text:

Kommentarer är avstängda.