Tomas Lagerwall– Det gäller för såväl handikapprörelsen som för kommuner och landsting att använda sig av denna starka skrivning men min erfarenhet är att många inte ens känner till att konventionen finns, säger Tomas Lagervall, som i många år arbetat med funktionshindrades rättigheter och tillgänglighet globalt inom RI.

Konventionen är ett oerhört
viktigt steg för att främja, skydda och säkerställa funktionshindrade människors rättigheter, anser Tomas Lagerwall.
– Diskriminering sker hela tiden och man borde börja driva fall där man också använder sig av konventionen, menar Lagerwall och tillägger att konventionen måste lyftas fram och inte bara "betraktas som en extra ostskiva på brödet".

Tomas Lagerwall anser att
alltför många inom både kommuner, landsting och handikapprörelse säger sig vilja avvakta, invänta och se – istället för att agera och åberopa att konventionen finns.
– Min erfarenhet är att en så viktig lagstiftning borde följas av en stor informationskampanj. Agenda 50 (handikappförbundens projektet för att rättigheterna i konventionen ska förverkligas) är ett bra exempel som man gärna kan låta sig inspireras av för att informera om konventionens innehåll.
– Handikapprörelsen skulle redan nu ha varit igång och använt sig av konventionstexten, hänvisat till den och påpekat att "enligt FN-konvention så borde…" , säger Tomas Lagerwall.

I femtio artiklar, punkt efter
punkt, talar FN-konventionen om att människor med funktionsnedsättningar ska ha samma rättigheter som den befolkningen i övrigt.
Ett brott mot en konvention betyder inte någon direkt sanktion, men om ett land inte lever upp till konventionen innebär det en skam för landet i fråga att bli utpekad av FN som skyldigt. Något som politiska företrädare ogärna utsätter sig.

Hittills har 142 länder
av totalt 192 medlemsländer i FN skrivit under konventionen. 65 länder har ratificerat den, däribland Sverige. Från och med 14 januari 2009 gäller konventionen för Sveriges del.
EU-kommissionen har skrivit på men ej ratificerat och i juli i år skrev även USA på konventionen vilket måste ses som unikt eftersom USA inte brukar skriva under konventioner.

Läs mer:

SHTs artiklar om FN-konventionen »
Läs hela konventionen »

Text:

Kommentarer är avstängda.