Skylt med försäkringskassans logotypI Halland har flera fall av fusk upptäckts. Polisen har med en ny arbetsmetod upptäckt fall där personliga assistenter har rapporterat att de arbetat fler timmar än de faktiskt har gjort. Det förekommer också att personer spelar funktionshindrad eller förstärker sin funktionsnedsättning.
I ett fall har två kvinnor, via ett eget assistansbolag, uppgett att de arbetat som assistenter åt sin far trots att fadern under långa perioder befunnit sig i Spanien och enligt polisen inte har behövt någon assistans, skriver Sveriges radio.

Hittills har granskningen av assistansbolagen lett till fällande domar i tre fall, men det är enligt polisen bara början. Just nu pågår sju utredningar och i inkorgen ligger ytterligare ett trettiotal.
Polisen gör bedömningen att fusket i Halland uppgår till ett par hundra miljoner kronor. För hela landet kan det handla om ett tredjedel av ersättningen, tror polisen.

Försäkringskassan har tidigare uppskattat att det fuskas till en kostnad av en till två miljarder. Överdirektören Stig Orustfjord säger dock till Sverige radio att fusket i Halland sannolikt inte skiljer sig från resten av landet vilket öppnar för att siffran kan vara felaktig. Myndigheten ska tillsammans med polisen använda samma metod som Hallandspolisen använt för att granska assistansbolag i hela landet.

Wenche Willumsen som arbetar
med assistansfrågor på DHR tycker att det fusk som avslöjats i Halland är oacceptabelt och på samma gång sorgligt.
– Den här typen av händelser ruckar på legitimiteten för den personliga assistansen och drabbar de som verkligen är beroende av assistans. Det blir en turbulent och orolig situation för dem nu, säger Wenche Willumsen.
Till viss del faller ansvaret för att fusket har kunna ske på Försäkringskassan, anser hon.
– De har ju inget system för kontroll. Det tycker jag att vi som assistansberättigade kan förvänta oss att de ska ha, säger Wenche Willumsen.
– Samtidigt blir det en avvägning mellan ett kontrollsystem som är vattentätt och vad ett sådant system får för konsekvenser för dem som faktiskt behöver personlig assistans.

Under de senaste åren
har politikerna och Försäkringskassan genomfört flera åstramningar i reglerna för personlig assistans. Ett syfte har varit att dämpa de ökande kostnaderna för insatsen.
Wenche Willumsen tycker att myndigheterna har gjort fel prioriteringar.
– 2008 stramade man till exempel åt reglerna för dem som är egna arbetsgivare för sina assistenter. Det är den minsta gruppen bland de assistansberättigade. Assistansföretagen har man däremot klarat sig utan hårdare regler, säger hon.

Även Henrik Petrén,
förbundsjurist på Riksförbundet för Rörelsehindrade Barn och Ungdomar, RBU, tycker att jakten på kostnader har fel fokus.
– Om Försäkringskassan istället hade lagt sina resurser på en mer effektiv granskning av bedrägerier hade vi kunnat slippa jakten på minuter hos personer med stora och varaktiga assistansbehov. Det är uppenbart att Försäkringskassan och regeringen har haft helt fel fokus i sin strävan att sänka statens utgifter för assistansersättning, säger Henrik Petrén, i ett pressmeddelande.

Polisens uppgift att så mycket som tio miljarder skulle betalas ut till fuskare är Wenche Willumsen dock försiktigt skeptisk till.
– Vi får väl se om det blir samma som med föräldraförsäkringen, där man för några år sedan antog att det fanns ett omfattande fusk som senare inte visade sig stämma.

Den här artikeln har följande taggar:
personlig assistans, Försäkringskassan, Polisen

Text:

Kommentarer är avstängda.