Ulf Kristersson
Ulf Kristersson (M), socialförsäkringsminister

När Försäkringskassan väljer att gå vidare med att arbeta med ett nytt verktyg för bedömning av arbetsförmåga går de emot riksdagen. Det anser Handikappförbunden som skriver i ett pressmeddelande att de anmäler socialförsäkringsministern till Riksrevisionen, eftersom Försäkringskassans beslut om verktyget anses ha skett med ministerns goda minne.


Bakgrunden är att
 Försäkringskassan den 15 februari presenterade ett nytt verktyg för att bedöma arbetsförmåga. Det här i sin tur föregicks av att riksdagen 2011 uppmanade regeringen att bland annat återinföra att rätten till sjukpenning ska prövas mot ”vanligt förekommande arbete” på arbetsmarknaden. Försäkringskassans förslag på nytt verktyg kritiserades av Handikappförbunden, forskare och fackförbund som ansåg att en ny lista för bedömning av arbetsförmåga inom olika yrken inte speglade de reella villkoren på arbetsmarknaden och att den minskade rättssäkerheten för den enskilde.

Handikappförbunden skriver att Försäkringskassan dagen innan en hearing om det nya verktyget skickade ut ett pressmeddelande där de säger att de ska gå vidare med en prövning av det nya verktyget i flera län. Därmed anser Handikappförbunden att man ignorerat riksdagens vilja.

Text:

Kommentarer är avstängda.