Moderaterna var det enda partiet som inte uttryckte att de vill se bristande tillgänglighet som diskrimineringsgrund, i Handikappförbundens partipolitiska debatt där annars jobbfrågan dominerade.

– Det är kanske inte lagstiftning som är det viktiga utan att vi förändrar attityder så att vi får ett tillgängligt samhälle, sa moderata riksdagsledamoten Margareta M Kjellin i debatten som arrangerades av Handikappförbunden på torsdagen.

I övrigt verkade såväl oppositionspartierna S, V och MP överens med de mindre partierna i regeringen, C, FP och KD, om att diskrimineringslagen även ska omfatta bristande tillgänglighet.

Annars handlade debatten till stor del om arbetsmarknadsfrågor och ekonomisk och social delaktighet.

Ett problem som många slöt upp bakom var Arbetsförmedlingens förmåga att hitta jobb till personer med funktionsnedsästtning som medför nedsatt arbetsförmåga. Lösningarna på problemet varierade dock.

Medan Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner argumenterade för ett samlat och individanpassat stöd till personer med funktionsnedsättning som står utanför arbetslivet såg centerpartisten Anders W Jonsson lösningen i privata alternativ till arbetsförmedlingen.

– Släpp arbetsförmedlingen fri. Precis som man har gjort i Australien, det är ett konkret vallöfte, sa centerpartisten Anders W Jonsson.

Privata alternativ till Arbetsförmedlingen var inte oväntat något som Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt var kallsinnig till. Han ville istället öka kompetensen på den statliga myndigheten och förändra inriktningen för företaget Samhall.

– Jag tycker att det har blivit ett allt hårdare företag med för höga avkastningskrav, sa Jonas Sjöstedt.

Kristdemokraternas partisekreterare Acko Ankarberg tyckte istället att det var de offentliga arbetsgivarna som måste rycka upp sig och Folkpartiets Christer Nylander talde om ökad kreativitet och individanpassning.

Socialdemokraternas partisekreterare Karin Jämtin sökte roten till den höga arbetslösheten i skolan. Alla barn och unga med funktionsnedsättning ska få stöd och hjälp att göra sitt bästa i både grundskolan och gymnasiet för att få goda förutsättningar att klara arbetsliv och högre utbildning, lovade hon.

– Där kommer vi definitivt att satsa, sa Karin Jämtin.

 

Text:

Kommentarer är avstängda.