I teorin säger sig kommunerna prioritera personer med funktionsnedsättning på arbetsmarkanden, men i praktiken ser det annorlunda ut. Bara var femte kommun når upp till den grundläggande nivå som Handisam anser behövs.
Enligt Handisam ska kommunernas arbetsmarknadsinsatser vara tillgängliga för alla att delta i. Man ska också samverka med Arbetsförmedling och näringsliv och erbjuda praktik och anställningar.
Men detta fungerar alltså dåligt på många håll.
– Personer med funktionsnedsättning har mycket svårare att få ett arbete än övrig befolkning. Kommunerna har bra förutsättningar att få ut fler på arbetsmarknaden. Dels genom sina kunskaper om den lokala arbetsmarknaden och kontakter med näringslivet, dels som arbetsgivare, säger Arvid Lindén, analyschef på Handisam, i ett pressmeddelande.
Underökningen visar också att bara hälften av kommunerna har tydliga mål och riktlinjer för arbetet. Knappt fyra av tio kommuner ser till att de insatser som görs för arbetslösa också är tillgängliga.
Det finns dock kommuner som bryter mönstret. Ale, Arvidsjaur, Borgholm, Burlöv, Göteborg, Hallstahammar, Haninge, Hylte, Jönköping, Karlskrona, Karlstad, Kungälv, Lerum, Ljusnarsberg, Lund, Malmö, Markaryd, Munkedal, Olofström, Sandviken, Skellefteå, Stockholm, Trosa, Vilhelmina, Vårgårda, Örnsköldsvik, Östhammar lever alla upp till samtliga grundläggande kriterier.
Sammanlagt deltog 144 kommuner i undersökningen.
Text: admin