Arbete pågårAktiva åtgärder mot diskriminering innebär att arbetsgivare och de som anordnar utbildningar ska genomföra vissa insatser för att förbättra likabehandlingen på arbetsplatsen. Det handlar till exempel om krav på jämställdhetsplaner och lönekartläggningar för att skapa likvärdiga villkor mellan kvinnor och män i arbetslivet.

Krav på aktiva åtgärder för att få bort diskriminering av personer med funktionsnedsättning finns än så länge bara inom utbildningsområdet. Men nu kan det bli aktuellt också i arbetslivet. Den statliga utredning som analyserat de aktiva åtgärderna mot diskriminering vill nämligen införa krav på att aktiva åtgärder ska bedrivas på alla diskrimineringsgrunder inom arbetsliv, utbildning och försvarsutbildning.

Utredaren Anne-Marie Morhed konstaterar visserligen att de aktiva åtgärder som lagen ställer krav på idag inte har varit effektiva, i synnerhet inte i arbetslivet, men hon föreslår ändå att kraven på aktiva åtgärder utvidgas och gälla för alla diskrimineringsgrunder.

Alla företag med 25 anställda eller mer ska bedriva ett systematiskt och målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter, föreslår Morhed. Det kan handla om att identifiera problem vid rekrytering, utbildningar eller lönesättning.
Men det är inte insatser av dagens modell som behövs. Istället ska arbetet bli mer långsiktigt och mindre detaljreglerat.
– Arbetet kommer inte igång för att man har en piska hängande över sig utan för att man vill arbeta med att förändra strukturena på sin arbetsplats, sa Anne-Marie Morhed när hon presenterade sitt förslag.

Men hon underströk
att förslaget ändå innebär att aktiva åtgärder blir obligatoriskt.
– Det är viktigt att samhället markerar att det ska bedrivas aktiva åtgärder och att det finns sanktioner om det inte görs.

Enligt förslaget ska den som är skyldig att bedriva aktiva åtgärder vart tredje år skriva ett program för hur arbetet ska gå till. Detta program ska följas upp årligen. Staten ska utöva tillsyn över att bestämmelserna följs men tillsynsmyndigheten ska också ge råd och kunskap om hur arbetet kan utföras.

Den här artikeln har följande taggar:
arbete, diskriminering, aktiva åtgärder

Text:

Kommentarer är avstängda.