Att det finns en lag mot diskriminering är vält känt bland svenskarna. Men kunskapen om vad den innebär i praktiken är inte lika väl spridd. Diskrimineringsombudsmannen, DO, har genomfört djupintervjuer med något mindre än 100 personer som blivit utsatta för diskriminering och studien visar att många känner osäkerhet om lagens funktion och vart man kan vända sig för att få hjälp.
Detta är ett problem, menar DO. "Att enbart känna till att det finns en diskrimineringslagstiftning utan att veta hur den fungerar, stärker inte personerna ur ett rättighetsperspektiv", skriver man.
Många känner även tvekan inför att anmäla diskriminering. Osäkerhet om vart man ska vända sig när man upplevt diskriminering och misstro mot vilka resultat som faktiskt kan uppnås samverkar. Likaså finns en utbredd misstro mot att en anmälan enligt lagen faktiskt får några effekter.
Studien visar också att otillgänglighet är en vanlig orsak till att personer med funktionsnedsättning upplever sig som diskriminerade. DO passar därför återigen på att framföra sin åsikt att bristande tillgänglighet ska täckas av diskrimineringslagen.
Här kan du läsa DOs rapport (PDF) »
Den här artikeln har följande taggar:
diskriminering, tillgänglighet, DO
Text: admin