Dell av försäkringskassans logga på en skyltDet var vid förra årsskiftet som de första personerna fick lämna sjukförsäkringen som följd av regeringens nya regler i den så kallade rehabiliteringskedjan. Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har följt upp vad som har hänt med dem som berördes.

Sifrorna visar att en majoritet, 65 procent, är tillbaka i sjukförsäkringen.
Av dem som inte återvänt till sjukförsäkringen har nästan en tredjedel, 29 procent, ett arbete. Totalt innebär det att 12 procent av de som utförsäkrades har ett arbete idag.
Bland de övriga som inte har åtevänt till sjukförsäkringen har lejonparten, 43 procent, sysselsättning med aktivitetsstöd.

De båda myndigheterna har även följt upp vad som har hänt med dem som utförsäkrades under första till tredje kvartalet i fjol. Siffrorna visa att andelen som återvänt till sjukförsäkringen är mindre för varje kvartal som går.  Det är dock bara bland dem som utförsäkrades under tredje kvartalet 2010 som mindre än hälften,  42 procent, är åter i sjukförsäkringen.

Samtidigt har andelen som har ett arbete sjunkit. Av de personer som utförsäkrades under tredje kvartalet och inte har återvänt till sjukförsäkringen har bara 15 procent ett arbete.

Undersökningen baseras på siffror från den 28 februari i år.

Hela rapporten finns hos Försäkringskassan »

Den här artikeln har följande taggar:
sjukförsäkring, arbete, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan

Text:

Kommentarer är avstängda.