I december för ett år sedan gick remisstiden ut för "Bortom fagert tal", utredningen om hur diskrimineringslagen ska få ett skydd mot bristande tillgänglighet.
Sedan dess har inte mycket hänt i frågan. Integrationsminister Erik Ullenhag (FP)har dock sagt sig vilja gå i mål med en skärpt lagstiftning och även från regeringskollegorna i Kristdemokraterna och Centerpartiet har kommit glada tillrop.
Men Moderaterna har än så länge inte stämt in i kören. Och att partiet håller emot i frågan blev tydligt i helgen när statsminister Fredrik Reinfeldt uttalade sig i Svenska dagbladet.
–Att öka tillgängligheten för en stor grupp av funktionshindrade är lätt att känslomässigt hålla med om men det är förknippat med stora resursbehov. Problemet är att man alltid måste ha kontroll över vad man egentligen lovar. Om man säger sig vilja göra en samhällsförändring ska det definieras vad vi behöver för resurser att åstadkomma det, säger Fredrik Reinfeldt, till Svenska dagbladet.
Reinfeldts uttalande har orsakat reaktioner. DHRs ordförande Maria JOhansson riktar på sin blogg stark kritik mot statsministerns tal om känslomässighet.
"Men Fredrik Reinfeldt, det här handlar inte om känslor – det handlar om rättigheter! Inget annat. Sverige har ratificerat konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, en av de inledande principerna är just tillgänglighet", skriver Maria Johansson.
Taggar: tillgänglighet, Fredrik Reinfeldt, Maria Johansson, Bortom fagert tal
Text: admin