Arbete-påågor skylt 10 000 personer med funktionsnedsättning ska få nya jobb om Kristdemokraterna får som de vill efter valet. Det löftet levererade partiledaren Göran Hägglund redan för en månad sedan när han presenterade partiets valmanifest. Idag har Kristdemokraterna specificerat hur löftet är tänkt att förverkligas.

Tanken är att de nya jobben ska skapas inom offentlig verksamhet. 2000 personer ska anställas inom statliga myndigheter och bolag, lika många hos landstingen medan kommunerna förväntas anställa 6000 personer. Arbetsuppgifterna blir till stor del handfasta tjänstejobb som städning, tvätt och olika serviceuppdrag inom vården, men KD räknar också med att personer med högre utbildning ska kunna få jobb som ekonomer, handläggare eller konsulter.

För att få ta del av de nya jobben ska man ingå i någon av Samhalls prioriterade målgrupper. Det handlar om personer med psykiskt funktionshinder, personer med utvecklingsstörning eller neuropsykologiskt funktionshinder samt personer med mer än ett funktionshinder som tillsammans medför omfattande nedsättning av arbetsförmågan.

Jobben ska erbjudas som trygghetsanställningar eller som anställningar med lönebidrag. Kollektivavtal ska gälla. KD utgår från att lejonparten av jobben kommer att omfattas av ett kollektivavtal där genomsnittslönen idag ligger på 17 620 kronor i månaden.
Totalt beräknar KD att jobbsatsningen kostar den offentliga sektorn 1,3 miljarder kronor.

Den här artikeln har följande taggar:
Kristdemokraterna, arbete, val 2010

Text:

Kommentarer är avstängda.