Färdtjänstbuss
Den som behöver
åka specialfordon har idag mycket små möjligheter att transportera sig vid besök i andra länder. När varken kollektivtrafik eller taxi fungerar är man ofta helt strandsatt.
Nu ska det bli ändring på det. Nordiska handikappförbundet, NHF, har tillsammans med ansvariga myndigheter i de fyra huvudstäderna träffat en överenskommelse om en försöksverksamhet fram till 2010.
– Det viktiga är att det finns möjlighet att få tag i ett specialfordon så att du kan ta dig fram i andra städer. Idag är det många gånger helt omöjligt, säger Karin Westlund, som arbetar med frågan inom NHF.

Kostnaden för en resa blir densamma som gäller för respektive stads invånare. En stockholmare på besök i Oslo betalar således samma pris som Oslo-borna.
Exakt hur övriga regler för resorna kommer att se ut är inte helt klart, men Karin Westlund tror att försöket kommer igång innan årsskiftet.

Under försöksperioden är
det bara invånare i Stockholms län, med tillstånd att resa med specialfordon, som kan utnyttja möjligheten att resa i de andra deltagande huvudstäderna, men på sikt är förhoppningen att fler ska kunna delta.
– Målet är att det här ska gälla i hela norden, säger Karin Westlund.

Text:

Kommentarer är avstängda.