En dansare i gul tröja sträcker ut armarna. En annan dansare hukar bakom hennen rullstol.
Platsen är en entréhall
till Östra sjukhuset i Göteborg. Fem dansare dyker upp mer eller mindre ur intet och rätt ut i vardagen.
Tre med rullstol, två utan. Fyra av dansarna är klädda i varsin starkt lysande grundfärg, blått, gult, grönt eller rött. Den femte har en grå tröja.
Samtliga har en remsa med gulsvart varningstejp på tröjorna
Föreställningen heter Tvetydigt stycke men dansarna rör sig så snabbt till musiken och det händer så mycket under de tjugo minuterna att man knappt hinner reflektera över vad titeln kan tänkas anspela på.
I slutet får den grå dansaren en brandgul tröja.

Det är suggestivt och tankeväckande och ett roligt inslag är människorna som dyker upp ovetande om vad som pågår i entrén. Doktorer i vita rockar, annan personal i landstingsblå blusar, folk på kryckor, mammor och pappor med små barn. Några av de små skriker fortfarande i högan sky. De har ju varit hos doktorn.
Konsten och verkligheten möts och fattar tycke för varann.
Spinn är helt nystartat och truppen har bara hunnit repetera i tre veckor.

En av dansarna är Julie Cleves från London som bara hade träffat ett par av kollegorna innan hon kom till Sverige för att repetera.
– Det klickade mellan oss direkt när vi träffades allihop, säger hon under en kort paus mellan de två föreställningarna som de genomför den här dagen.
Julie Cleves har dansat i olika professionella konstellationer i England, bland annat i danskompaniet Candoco.

Hon gillar känslan av att bli historisk i Sverige
– Det är spännande. Överväldigande, säger hon och skrattar.
Att vara pionjär betyder mycket.
– Nu kan vi visa upp vad det går att åstadkomma med lite pengar i ryggen.
Spinn arbetar på ett treårigt kulturstrategiskt uppdrag från Västra Götalandsregionen. I april ska kompaniet genomföra ett så kallat residens i Vänersborg och kommer då att bo och arbeta på plats i samarbete med Vänersborgs kommun. Invånarna lär få se kompaniet dyka upp på offentliga platser runtom i staden.

Veera Suvalo GrimbergVeera Suvalo Grimberg är konstnärlig ledare för Spinn. Hon berättar att de fem dansarna är så meriterade att det inte ens behövdes en audition.
– Allihop är handplockade. Audition blir det i nästa vända, säger hon.
För danskompaniet ska växa, är det meningen. Om ett år gör kompaniet sitt första internationella framträdande, i Åbo i Finland. Samarbete med länder som har kommit längre än Sverige, exempelvis England och Spanien, är redan etablerat inte minst genom gruppens två utländska dansare, nämnda Julie Cleves och spanska Iris Bazal Castells.
– I Åbo kommer vi också att träffa och inleda samarbete med finska, ryska och estniska danskompanier, säger Veera Suvalo Grimberg.

Hon har själv lång erfarenhet som dansare och koreograf och har stått bakom många uppmärksammade dansprojekt. Danskompaniet Spinn utmärker sig dock.
– Jag har aldrig varit med om att få så mycket stöd och så många positiva reaktioner från både allmänheten och myndigheter. ”Tack för ni gör detta”, får vi höra. Det visar att det finns ett stort sug efter integrerad dans. Det här är bara början på ett pionjärarbete, säger Veera Suvalo Grimberg.

Foto: Anna Rehnberg

Fakta om Spinn – Tvetydigt stycke
Koreografi: Veera Suvalo Grimberg
Musik: Anders Rimpi

Dansare:
Iris Bazal Castells, Spanien
Julie Cleves, England
Malin Rönnerman, Sverige
Anna Westberg, Sverige
Emilia Wärff, Sverige

Den här artikeln har följande taggar:
kultur, dans

Text:

Kommentarer är avstängda.