Leksaksmotorcykel på en lekplats.Bromölla kommun vägrade pojken plats på den förskola som låg närmast hans hem. På denna förskola gick också hans äldre syster. Pojkens föräldrar anmälde händelsen till Diskrimineringsombudsmannen, DO som tog frågan till domstol.

Kristianstads tingsrätt väljer dock att ge kommunen rätt. Visserligen menar man att pojken, som har Downs syndrom, har blivit missgynnad när han inte har fått välja förskola. Hans funktionsnedsättning har haft betydelse för kommunens beslut, skriver rätten, men kommunen har ändå haft goda skäl för sitt agerande.

På den förskola där kommunen valde att placera pojken fanns redan ett barn med samma funktionsnedsättning samt en personlig assistent. Därtill hade personalen stora kunskaper om Downs syndrom, konstaterar tingsrätten.
Bromölla är en liten kommun med begränsade ekonomiska resurser, skriver rätten. Därför måste kommunen ha möjlighet att styra placeringen av pojken för att effektivt kunna utnyttja lokaler och personal.

Anna Rosenmüller Nordlander, jurist på DO är kritisk till tingsrättens resonemang.
– Skolverket har tidigare kritiserat Bromölla kommun och sagt att man inte får använda det här undantaget i Skollagen i just detta aktuella fall. Nu säger tingsrätten att kommunen har haft godtagbara skäl inför sina överväganden inför förskoleplaceringen. Det tycker jag är väldigt märkligt, säger Anna Rosenmüller Nordlander, jurist på DO.

Vad får domen för konsekvenser?
– Om kommunerna får möjlighet att använda det här undantaget i liknande fall kan det få allvarliga konsekvenser för barn med funktionsnedsättning, säger Anna Rosenmüller Nordlander.

Den här artikeln har följande taggar:
diskriminering, DO, utbildning

Text:

Kommentarer är avstängda.