Tomas Melander och Hans Sjöberg vet hur tillgängligheten kan bli bättre på offentliga arenor. Deras samarbete har blivit en bok. Foto: Anna Rehnberg
Hans Sjöberg vet av egen erfarenhet att ett teaterbesök trots en bra pjäs kan bli en besvikelse om man har funktionsnedsättning. Som teaterman känner han till arrangörens sits. Nu har han skrivit en bok som ska underlätta mötet mellan de två.
Lathund för tillgänglighet heter Hans Sjöbergs nya bok som vänder sig både till funktionshinder- och arrangörsvärlden. Det handlar om vad det innebär att ha en funktionsnedsättning, men också om hur verkligheten ser ut för en arrangör, kanske en fri och fattig teatergrupp som sätter upp en föreställning i en icke anpassad hembygdsgård.
– Arrangörer är också en utsatt grupp och spelar på samma planhalva som de funktionsnedsatta. De möts för att båda är intresserade av arrangemanget och förutsättningarna finns för ett bra möte i stället för en konfrontation, säger Hans Sjöberg.
I boken ger han handfasta råd till arrangören om förberedelser, första kontakt och andra saker som är bra att tänka på. Inte bara hur man tar sig dit och in, utan också ut och hem. Och hur besöket däremellan kan bli lyckat.
Hans Sjöberg har utgått från sig själv i arbetet med boken och kan närma sig ämnet från flera perspektiv. Han var gående fram till för tio år sedan då han drabbades av MS vilket ledde till en total scenförändring i hans liv.
– Jag skriver om erfarenheter som jag själv har gjort som funktionsnedsatt evenemangsbesökare, säger han.
Sedan nästan 25 år känner han också teatervärlden från arrangörens håll. Han är dramatiker och regissör och driver den fria teatergruppen Kattma. På 90-talet var han chef för en institutionsteater, Dalateatern i Falun.
– Jag vill naturligtvis att alla ska komma till min teaterföreställning. Det betyder också att alla ska kunna komma dit, att ingen blir utestängd, säger han.
Samtidigt är hans råd till för verkligheten, och inte den bästa av världar. Det är bemötande och kommunikation som betonas, inte byggtekniska regler för tillgänglighet.
Boken är illustrerad av Jens Ahlbom, känd bland annat för sina illustrationer till barnboken Mulle Meck.
Man hittar gott om tänkvärd humor på sidorna. Exempelvis bilden där en AIK:are med sin gulsvarta halsduk möter en rullstolsburen IFK:are med blåvit halsduk. AIK:aren tänker ”Oj, en handikappad! Vad säger man till en sån?” medan IFK:arens tankebubbla lyder: ”Oj, en AIK:are! Vad säger man till en sån?”
Lathund för tillgänglighet ges ut av Scenkonstbolaget och är en del av arbetet för ökad tillgänglighet som bedrivs där. Den är lättläst och överskådlig och faktiskt omfattande för att vara en skrift på 50 sidor om ett ofta kravfyllt och skuldtyngt ämne.
Hans Sjöbergs ton är personlig och han tar upp saker som att få en medmänniska att känna sig välkommen och vikten av att kunna se sig själv i andra. Det är långt ifrån en myndighetsskrift.
– Det är inte Socialstyrelsens stora penna eller EU:s tvingande direktiv, utan en vilja från oss att skapa ett möte, säger Tomas Melander, projektledare på Scenkonstbolaget som ger ut boken.
En anledning till att Hans Sjöberg skriver en bok om arrangörsvärlden å ena sidan och funktionshindervärlden å den andra är förstås förstås att han känner dem båda. Men också för att han ser ett material att arbeta med i form av en ömsesidig vilja att mötas.
Något som han inte finner i exempelvis resevärlden, i SAS- och SJ-världen som han som flitig resenär också känner väl och skulle kunna skriva om.
– Och då menar jag inte någon stackars förtvivlad konduktör som gör sitt bästa, utan hela strukturen. Jag ser ingen positiv infallsvinkel där. Men jag är en positiv person och det kanske kan komma, så att det blir en uppföljare på den här boken.
Boken Lathund för tillgänglighet kan beställas på www.scenkonstbolaget.se från och med början av 2012.
Taggar: tillgänglighet, kultur, scenkonst
Text: admin