Förslag till ordförande (omval)

Maria JohanssonMaria Johansson | 41 år | Stockholm
IDAG: DHRs förbundsordförande sedan 2007.

– Mycket arbete är påbörjat som jag gärna vill slutföra. Samarbetet med Unga rörelsehindrade är ett exempel liksom organisationsutvecklingen.
– Jag skulle vilja att vi får bort åldersfixeringen inom förbundet, vi delar alldeles för lätt in oss i olika åldersgrupper och det måste vi komma bort ifrån.
–  Vi har också påbörjat ett metodiskt arbete för att påverka partipolitiken och det vill jag fullfölja. DHR är på gång, det finns kraft och det  skulle vara ett privilegium att få följa det.
– Men det kommer att bli en tuff period på grund av förbundets dåliga ekonomi. Vi måste helt enkelt bli fler medlemmar för att kunna bära det.

Förslag till nya ledamöter

Åsa LindqvistÅsa Lindqvist | 41 år | Boden
IDAG: Ledamot i styrelsen för DHR Boden och i Norrbottens distriktsstyrelse.

– Jag tycker att alla frågor är viktiga, men tillgänglighet och bemötande ligger mig nära. Okunskap om funktionshinder – jag har själv ryggmärgsbråck och använder rullstol – gör att man ofta inte får rätt bemötande, information behövs alltså.
– I mitt arbete som livscoach vägleder jag människor, som hamnat vid sidan av eller mellan stolar, att komma vidare och med sådana erfarenheter kan jag bidra. Medlems­rekrytering och att få med många unga människor är en fråga om överlevnad för DHR och därför viktig.

Marie Louis SandbergMarie-Louise Sandberg | 54 år | Hammarö
IDAG: Vice ordf i Värmlands distrikt och där ansvarig för årets marsch för tillgänglighet.

– Jag vill slå ett slag för att vi verkligen får en lagstiftning som klassar otillgänglighet som diskriminering. Frågan är prio ett för mig.
– Vidare vill jag se till att lokalavdelningarnas önskemål kommer upp på dagordningen och att man som FS-ledamot mer är ute i avdelningarna och tar reda på vilka frågor och behov som finns. Till exempel vad gäller kommunikationer, det ska inte vara beroende av var man bor hur bra eller dåligt färdtjänsten fungerar.

Rasmus IsakssonRasmus Isaksson | 28 år | Eslöv
IDAG: Ledamot i Unga rörelsehindrades styrelse, ordf i Unga rörelsehindrade Skåne

– Jag har en länge tid varit aktiv i ungdomsförbundet och hoppas kunna bidra med mina erfarenheter därifrån – kanske lite ”framfusighet” och nya ideér,  om hur man kan attackera frågor som vi arbetar med och nå ut till folk.
– Jag har särskilt studerat mångfaldsfrågor och genom bland annat DHRs internationella projekt har jag också fått kunskaper om det handikappolitiska arbetet internationellt.

Anki ErikssonAnki Eriksson | 47 år | Västerås

IDAG: Ordf i Västmanlands distrikt och ordförande i DHR Västerås

– Jag vill arbeta med bemötande- och tillgänglighetsfrågor. Jag tror inte att man kan skapa ett tillgängligt samhälle utan att det också följs av bra bemötande – det går hand i hand. För att uppnå detta krävs både information och utbildning och att vi själva går före som gott exempel.
– Rom byggdes inte på en dag – det är ett långsiktigt arbete och vi får aldrig ge upp.

Förslag till ledamöter (omval)

Nils DuwählNils Duwähl | 41 år | Stockholm
IDAG: 1:e vice ordförande i FS, ordförande i DHR Stockholm.

– Jag vill gärna fortsätta med standardiseringsarbetet inom EU som jag ägnat mycket tid åt. Det innebär att försöka påverka EU med vårt synsätt och mot vårt håll, eftersom EU-direktiv också blir svensk lagstiftning. För tillfället gäller det till exempel tågstandarder, ett trögt och krävande arbete, men nödvändigt ont om man som rullstolsanvändare ska kunna resa med tåg i Europa.
– Det är framför allt tillgänglighetsfrågor som ligger mig närmast hjärtat.

Jahn StridJahn Strid | 62 | Strömsund
IDAG: 2:e vice ordf i FS. ordf i DHR Strömsund och ledamot i Jämtlands läns distrikt.

– För det fösta måste vi göra allt för att få en lagstiftning mot otillgänglighet. Sedan är det angeläget att hitta nya former för finansiering av DHR. Statsbidrag och medlemsavgifter är inte tillräckligt.
– Vi måste lägga ideologiska hinder åt sidan och vara öppna för att få in pengar på andra sätt. Jag menar inte direkt att tigga, men genom att framhålla vad faktiskt DHR gör, så tror jag att många skulle vara villiga att stödja verksamheten.

Amir AmirriaziAmir Amirriazi | 44 år | Stockholm
IDAG: FS-ledamot, ledamot i DHR Stockholm, ordförande i Stockholms motorklubb.

– Jag vill fortsätta det påbörjade samarbetet med Unga Rörelsehindrade, vi har under mandatperioden tillsammans försökt att finna metoder att hjälpa avdelningar i landet att aktivera och hitta ungdomar.
– Vidare vill jag beakta invandrarfrågor inom DHR och så vill jag utveckla arbetet med att göra kollektivtrafiken tillgänglig.

Bengt ÖstlingBengt Östling | 68 år | Sundsvall
IDAG: FS- ledamot, kassaförvaltare, revisionsuppdrag

– Frågor kring förvaltning och hur vår organisation ska se ut framöver ligger mig närmast. Lokalfrågan och flytt av kansliet är till exempel något som jag misstänker kommer att kräva en del arbete under mandatperioden.
– Jag ser också frågor om etik som mycket viktiga, uppblossande debatter om dödshjälp måste bemötas med krav på livshjälp istället. Andra frågor som jag vill fortsätta arbeta med är arbetsmarknad och socialförsäkring.

Britt-Marie GunarssonBritt-Marie Gunnarsson | 68 år | Eksjö
IDAG: FS-ledamot, ordf i DHR Eksjö, ordförande i Jönköpings  läns distrikt

– Jag vill driva frågan om tillgänglighet så att samhället verkligen fungerar för människor med nedsatt rörelseförmåga. Jag vill också arbeta för att 65-års gränsen försvinner vad gäller möjligheten att få handikapp-ersättning, bilersättning, LSS och LASS.
– Att personlig service införs över hela landet är en annan fråga som jag gärna driver – många inom DHR kan inte få LSS och därför måste vi istället få personlig service.

Inger HoffInger Hoff | 66 år | Bromölla
IDAG: FS- ledamot, ordförande i Skåne­distriktet, styrelseledamot i Stiftelsen Sommarsol.

– Mänskliga rättigheter och allas lika värde innefattar allt som jag vill arbeta för i FS. Allas lika värde är vad vi ständigt arbetar med och det går som en röd tråd i allt.
– Många saker känns angelägna, inte minst tillgängligheten och det finns hur mycket som helst att göra för att vi alla ska få samma möjligheter.

Fler kandidater kan tillkomma

Det är möjligt att nominera kandidater till styrelsen ända fram till förbundsmötet. Fler personer kan alltså tillkomma. Till förbundsmötet finns också ett förslag om att minska antalet ledamöter i styrelsen till åtta plus ordförande (se sid 29). Valberedningen har inte tagit fram något alternativ för en mindre styrelse än dagens.

Text:

Kommentarer är avstängda.