Personer med funktionsnedsättning har lägre inkomster och högre utgifter än andra. Det visar en ny rapport från Socialstyrelsen.
Genom att analysera uppgifter från Statistiska centralbyrån drar Socialstyrelsen slutsatsen att personer med funktionsnedsättning som grupp är ekonomiskt utsatt.
Bland annat visar siffrorna att bara drygt hälften av personerna i gruppen har någon form av löneinkomst. Var tionde har fått ekonomiskt bistånd (socialbidrag) vilket är dubbelt så vanligt jämfört med befolkningen i stort.
– Det är oroande. Ekonomiskt bistånd ska vara ett yttersta skyddsnät vid en tillfällig ekonomisk kris och inte behöva ges som kompensation till personer med dålig ekonomi till följd av funktionsnedsättning, anser Håkan Ceder, överdirektör vid Socialstyrelsen.
Den disponibla inkomsten är också lägre bland de som har funktionsnedsättning jämfört med resten av befolkningen. Närmare bestämt 20 procent lägre vilket motsvarar 32 000 kronor per år.
Men även inom gruppen finns en betydande ojämlikhet. Lägst inkomst och störst beroende av ekonomiskt bistånd har till exempel personer med psykisk funktionsnedsättning. Men även personer med rörelsehinder är överrepresenterade bland de som får ekonomiskt bistånd. 14 procent av mottagarna har rörelsehinder trots att gruppen i sig bara utgör drygt sju procent av befolkningen.
Personer som har nedsatt hörsel verkar klara sig bättre. I den här gruppen är det betydligt vanligare att ha en löneinkomst även om man inte kommer upp i genomsnittet för befolkningen i stort.
Nu är inkomsterna bara ena sidan av myntet. Socialstyrelsens rapport visar att personer med funktionsnedsättning på flera områden också har högre kostnader än resten av befolkningen. Det är till exempel nästan tre gånger så vanligt att personer med funktionsnedsättning kommer upp i nivån för frikort i vården än bland befolkningen i stort.
Undersökningen visar också att många har avstått från att köpa läkemedel eller ta del av vård av ekonomiska skäl.
För att förändra situationen efterlyser Socialstyrelsen insatser för att öppna arbetsmarknaden för fler. Det behövs åtgärder både för att förbättra tillgängligheten på arbetsmarknaden och för att skapa individuella anpassningar.
Myndigheten varnar också för att den ekonomiska krisen riskerar att förvärra situationen ytterligare. Uppgifterna i undersökningen är från 2005 och 2006 och alltså redan flera år gamla.
Den här artikeln har följande taggar:
ekonomi, Socialstyrelsen
Text: admin