Debattvinjett för Monica GöranssonJag läste Fredrik Granaths krönika "Lovsång till bilen" och började fundera på det här med kostnaderna för färdtjänst här i Eskilstuna.
Innan jag kom till Eskilstuna bodde jag i Kinda kommun och där räknades kostnaderna för färdtjänst lika med buss eller tåg. För ett och ett halvt år sedan kunde jag i Kinda kommun lösa ett månadskort för 645 kronor på det kunde jag åka färdtjänst, buss och tåg över hela Östergötland i 30 dagar, vidare kunde man lösa ett dygnskort för 110 kronor och åka vart som helst och hur många resor som helst inom 24 timmar över hela Östergötland.

Jag bodde på landet och hade 16 kilometer till Kisa det kostade mig 30 kronor enkelresa! Här i Eskilstuna har jag cirka tre kilometer in till centrum och det kostar mig 30 kronor! Varför har vi som har färdtjänst inte samma möjlighet som de som åker buss? Färdtjänst ska för oss vara ett komplement till buss och tåg och bör inte kosta mera än allmänna färdmedel.

Så en annan sak:
Om man till exempel vill åka på en dagstur utanför kommunen så måste man lägga in en ansökan cirka 14 dagar före resan. Om du tänker så här, att idag är det fint väder, om jag skulle ta och packa en kaffekorg och åka till en stad utanför kommunen och se hur där ser ut, så går det inte. Varför? Jo när man ska beställa riksfärdtjänst 14 dagar i förväg så vet du inte om det regnar den dagen du tänkt åka.
Vidare fungerar det inte för man måste fylla i namn och adress samt telefonnummer dit man ska så man kan inte säga släpp av mig vid torget i NN stad och hämta mig där om fem timmar.

Så sörmlänningar, glöm dagsutflykter och glädjen att upptäcka Sörmland om ni inte har släktingar och vänner att besöka eller har bekanta med bil, för det går inte att åka på semesterturer, dels för att man inte har någon ankomstadress och för att resorna blir för dyra eftersom man inte kan åka för samma taxa som allmänna färdmedel.
Ja, jag vet jag har en trehjulig permobil som jag tar mig fram med både sommar och vinter, men det skulle vara roligt att se lite mer än Eskilstuna.

Den här artikeln har följande taggar:
färdtjänst, kollektivtrafik


Text:

Kommentarer är avstängda.