En hand som gör segertecknet.I förra veckan var det Norrköping, i kväll är det Stockholm: Vintern är högsäsong för utdelningen av kommunala tillgänglighetspriser. Och på senare år har listan över kommuner som premierar insatser för ökad tillgänglighet blivit allt längre.

– Priset har fört med sig mycket positivt. Tillgängligheten har blivit uppmärksammad på en helt annat sätt än tidigare, säger Jan Stridh, ordförande i Jämtländska Strömsunds DHR-avdelning.

Här har kommunen genom sitt handikappråd delat ut ett tillgänglighetspris sedan 1994. Priset har fört med sig att näringsidkare och fastighetsägare har upptäckt att det tas emot positivt om man gör förbättringar av tillgängligheten, säger Jan Stridh.

Liknande erfarenheter har man gjort i Norrköping, även om priset där bara har delats ut i två år.
– Det har väckt en hel del uppmärksamhet. Pressen har tagit upp det och vi i DHR har följt upp genom att dela ut broschyrer om tillgänglighet och uppmana människor att nominera, säger Christer Billkvist, ordförande i den lokala DHR-avdelningen.

Han upplever att många
näringsidkare och fastighetsägare är positiva till priset och att det hjälper till att uppmärksamma fler på tillgänglighetsfrågorna. Årets pristagare, en optiker, fick priset för att på eget initiativ ha byggt en ramp till butiken.
– Det tyder på att de är uppmärksamma på problemtiken och att det är viktigt för deras kommers och möjlighet att nå fler kunder, säger Christer Billkvist.

Men i dagens många gånger otillgängliga samhälle kan det vara svårt att hitta pristagare som uppfyller kraven. I Stockholm ställdes förra årets St Julian-pris in eftersom inga värdiga kandidater hade nominerats. Och i Växjö, som också har ett pris sedan några år tillbaka, varnar DHRs avdelningsordförande för att priset kan förlora sin betydelse om det inte används med omdöme.

– Jag är glad i idéen men man får passa sig så att man inte hamnar snett i tillämpningen, säger Roland Karlsson.

– Första året gav man det till en enskild person och senare har det gått till ett kommunalt bostadsbolag som har gjort en del fina grejer, sedan tog det slut med idéerna. Förra året gav man det till en lokal TV-kanal, men den är ju bara tillgänglig för de som bor i hyreshus. Det var tal om att ge det till Systembolaget för att de hade varit trevliga mot någon, säger Roland Karlsson.

Svårigheten att hitta pristagare som lever upp till kriterierna har även noterats av Jan Stridh i Strömsund.
– Än har det inte varit något stort problem men i takt med att åren går så höjs kraven, så det kan komma att bli svårare, säger Jan Stridh.

Läs vad andra tycker:

DHRs ordförande Maria Johansson kommenterar artikeln på sin blogg »

Text:

Kommentarer är avstängda.