Skylt som pekar mot vårdcentralen,I en skrivelse till Socialdepartementet beskriver förbunden de risker förslaget skulle kunna innebära för människor med funktionsnedsättningar. Förslaget ger utrymme för såväl godtycke som olika tolkningar och kan komma att leda till en ojämlik vård över landet, menar förbunden.

Man varnar också för att skärpta krav på kostnadseffektivitet kan innebära en värdeförskjutning där kostnader kan komma gå före behov. Sammantaget ser förbunden att förslaget till ny etisk plattform skulle drabba personer med funktionsnedsättningar som har omfattande vårdbehov.

Idag finns fyra etiska principer för hur hälso- och sjukvård ska bedrivas i Sverige. Människovärdesprincipen är den första och vägledande, följd av behovs- och solidaritetsprincipen, sist kommer kostnadseffektivitetsprincipen.

På uppdrag av Socialstyrelsen kom Prioriteringscentrum 2007 med rapporten  "Vårdens alltför svåra val". Där föreslås att kostnadsprincipen jämställs med behovs- och solidartitetsprincipen.

Man vill dessutom föra in ytterligare en etisk princip som man kallar ansvarsprincipen, den gamla behovs- och solidaritetsprincipen föreslås omformuleras och istället delas upp i två principer. Alla principer föreslås få samma status utan rangordning, förutom att människovärdesprincipen som ska vara överordnad alla andra principer.

Förslagen stöds i stort av Socialstyrelsen och inom Socialdepartementet pågår nu ett arbete med att se över hur prioriteringar inom hälso- och sjukvården ska se ut i framtiden.

Kritik kommer dock från Statens medicinsk-etiska råd, Smer, som varnar för att förslaget kan få konsekvenser som är svåra att överblicka. Smer vill istället att dagens principer ska gälla som de är.

Läs mer:

Vårdens alltför svåra val hittar du här »
Smers kritik finns här »

Text:

Kommentarer är avstängda.