Ett tangentbord med tre tangenter med bokstaven wI år är det valår och företaget Funka Nu, som arbetar med tillgänglighet på webben, har testat tillgängligheten till partiernas webbplatser. Resultatet är inte upplyftande för något parti. Alla får kritik. Förvirrande strukturer, krångligt språk och bristande stöd för synskadade är några exempel.

Sämst är Moderaterna och Vänsterpartiet. Statsministerns parti får bland annat kritik för otydlig struktur och dålig kontrast mellan text och bakgrund. Kamraterna på vänsterkanten använder till exempel drop-down-menyer, som gör livet surt för folk i allmänhet och i synnerhet för de med dålig motorik eller de som använder olika hjälpmedel, och har långa textrader som kan få den bäste läsaren att tappa fokus, menar Funka Nu.

Bäst klarar sig Kristdemokraterna, Miljöpartiet och Socialdemokraterna. Eller minst sämst, kanske man ska skriva. Även dessa har klara problem med tillgängligheten, menar Funka Nu. Dåliga kontraster finns även här och till exempel Socialdemokraterna har formulär som inte kan användas av människor med synskada. Kristdemokraterna får kritik för deras texter är svåra att förstå medan Miljöpartiet har en krånglig struktur som komplicerar tillvaron för "äldre" och personer som använder hjälpmedel.

Centerpartiet och Folkpartiet placerar sig i mitten. Båda har stora tillgänglighetsproblem, enligt Funka Nu. Röriga sidor, obegriplig koppling mellan olika menyer och otydliga länkar är några punkter som företaget slår ner på. Centern kryddar dessutom sitt språk med ironi och metaforer på ett sätt som kan vara svårt att förstå.

Läs hela rapporten hos Funka NU (PDF) »

Den här artikeln har följande taggar:
tillgänglighet, moderaterna, socialdemokraterna, miljöpartiet, centerpartiet, folkpartiet, kristdemokraterna, vänsterpartiet

Text:

Kommentarer är avstängda.