Debattvinjett med bild på Lars-Olof ErikssonUnder förra mandatperioden (2005 – 2009) var ” Tillgängligheten ” en fråga som upptog större delen av DHRs arbete. Ett mål för den kommande perioden borde ha varit ”Arbete åt Alla”!

En av våra medlemmar som är arbetslös och väntar på att få hjälp av sius-konsulenter på arbetsförmedlingen uttrycker sig såhär: ”Det är angeläget att ta upp frågan om rätten till ett arbete. Hur är det när det gäller att anställa personer med funktionshinder- hur ser det ut inom kommuner och landsting?
Inom den privata sektorn och i frivilliga organisationer vet vi att det
finns större möjligheter att få arbete men de största arbetsgivarna i SKL (Sveriges kommuner och landsting) – vad gör dom?”

Jag vill lyfta fram den viktiga frågan –Rätten till en dräglig försörjning åt alla!

Vi måste bli attraktiva
på arbetsmarknaden i enlighet med artikel 27 i FN-konventionen. Det måste bli värt att anställa oss, vi måste framhålla våra kvaliteter, vår duktighet, våra fördelar måste påtalas.
Kanske arbetsgivaren skulle uppskatta att slippa betala arbetsgivaravgift eller full lön?

Vi måste arbeta på en arbetsmarknad för alla. Men det kanske inte går utan särlösningar.
Det är min övertygelse att varje individ behövs. Skulle individen inte vara värdefull borde de investeringar som gjort honom eller henne överflödiga och lett till vinst, stötta den arbetslösa.

En gång i tiden såg vi fram mot en kortare arbetstid genom robotisering inte arbetslöshet, socialbidrag, tiggeri och i värsta fall kriminalitet för att överleva.

Lars-Olof Eriksson är ordförande för DHR Östergötland

Den här artikeln har följande taggar:
arbete, DHR, SKL

Läs mer:

Tillgänglighet och ekonomi i forsatt fokus »

Text:

Kommentarer är avstängda.