En skylt med försäkringskassans logga.Försäkringskassan och Socialstyrelsen får allt hårdare kritik för sitt arbete med att bedöma behoven av personlig assistans. Efter att representanterna för handikapp- och brukarrörelsen i torsdags annonserade att de i protest lämnar arbetet med att ta fram ett nytt instrument för att behovsbedömning har protesterna mot de statliga myndigheterna bara vuxit.

På Facebook har
assistansföretagaren Veronica Hedenmark startat ett upprop för som hittills har samlat över 1200 medlemmar. Uppropet vänder sig både mot det nya förslaget och mot Försäkringskassans nuvarande linje mot de som söker personlig assistans, som i flera uppmärksammade fall har lett till att människor fått sin assistans kraftigt nedskuren.
Förändringarna leder enligt upproret till att "den enskildes möjlighet till delaktighet i samhällslivet kraftigt begränsas".

I helgen krävde också Handikappförbunden, HSO, att regeringen agerar och ger Socialstyrelsen och Försäkringskassan nya direktiv för arbetet med att ta fram ett bedömningsinstrument för personlig assistans.
– Det är både oförskämt och kränkande att krypa in i människors privata sfär med krav på svar om de har säkert sex och hur toalettbesöken går till. Människor som är beroende av personlig assistans har rätt till ett vardagsliv som andra tar för självklart, utan sådant förmynderi, säger HSOs ordfröande Ingrid Burman i en kommentar.

Den här artikeln har följande taggar:

personlig assistans, Socialstyrelsen, Försäkringskassan, HSO

Text:

Kommentarer är avstängda.