Viviane Reding
Viviane Reding, EU-kommissionär med ansvar för grundläggande rättigheter

Det handlar om att få med sig företagen på banan för att lägga fram en lagstiftning mot otillgänglighet i EU, sade kommissionär Viviane Reding under sitt Sverigebesök. Den pusselbiten tror hon snart ska vara på plats.

Under tisdagen besökte EU-kommissionär Viviane Reding Stockholm för en så kallad medborgardialog med hundratals deltagare i stadshuset. På presskonferensen efteråt frågade SHT när den europeiska lagstiftningen mot otillgänglighet, den så kallade European Accessibility Act, kommer vara på plats. Lagen skulle ha varit klar förra året, men nu säger den ansvariga EU-kommissonären att ett förslag ska vara klart i vår.

Enligt Reding ligger förslagen om standarder för en tillgänglig offentlig miljö och kollektivtrafik, som ingår i lagen, i princip färdigt på hennes bord. Men hon sade att hon har insett att företagen och industrin i Europa måste vara med på banan, för att de – och därmed Europa – ska kunna dra så stora positiva konsekvenser som möjligt av den nya lagstiftningen. Därför ska hon snart inleda en dialog med affärsvärlden om lagförslaget.

– Om vi lyckas kan vi skapa en helt ny ekonomi. Men om man inte skapar dessa standarder tillsammans med affärsvärlden kan lagen bli en svårighet istället för en hjälpande hand för ekonomin, sade Reding.

Reding sade också att USA på många sätt var ett föredöme i att utforma en tillgänlig offentlig miljö, och att det var viktigt i en tid med en allt mer åldrande befolkning vilket kommer innebära att allt fler av medborgarna kommer ha någon form av rörelsenedsättning.

SHT frågade också om EU-kommissionen har någon information om hur den ekonomiska krisen har drabbat personer med funktionsnedsättning i Europa.

– Vi har inte gjort några analyser, men vi vet att det finns mindre pengar för allt som finansieras av staten, som skolor, sjukhus och stödet till personer med funktionnedsättning – i alla medlemsstater. Men framförallt i södra Europa, sade Viviane Reding.

Men enligt Reding kan man inte från EU:s sida hejda krisens konsekvenser för personer med funktionsnedsättning eftersom det handlar om medlemsstaternas egna budgetar. SHT frågade också om det var någon särskild effekt för personer med funktionsnedsättning som oroade henne i krisens Europa.

– Jag oroas av alla konsekvenser av nedskärningarna, vare sig det gäller skolan eller hälsoområdet. Allt bekymrar mig.

 

Text:

Kommentarer är avstängda.