Hur Sverige ska bli tillgängligt för personer med funktionsnedsättning är naturligtvis en röd tråd genom den nya strategin för funktionshinderspolitiken. Den fysiska tillgängligheten finns dock med som ett särskilt område i strategin med egna mål och delmål.
Övergripande säger regeringen att tillgängligheten ska öka fram till 2016. Alla enkelt avhjälpta hinder ska undanröjas, tillsynen inom byggsektorn ska bli bättre och funktionshinderperspektivet ska avspegla sig i kommunernas planarbete.

Regeringen sätter stort hopp till att förändringarna i plan- och bygglagen, PBL, som genomfördes i maj ska få stor inverkan på arbetet med tillgänglighet. Den nya lagen ger bättre förutsättningar för kommunerna att bedriva tillsysnarbete, anser regeringen. Till exempel ska tillgängligheten till en byggnad granskas i samband med bygglovsprövningen, vilket ökar möjligheten att i ett tidigt skede komma åt otillgänglighet.

Boverket får också uppdraget att arbeta för att tillsynen förbättras. Både när det gäller tillgänglighet vid nybyggnation och enkelt avhjälpta hinder. Myndigheten ska ta fram en vägledning för hur tillsynsarbetet bör gå till.

Frågan om att lyfta in otillgänglighet i diskrimineringslagen lämnas därhän i strategin. Regeringen nöjer sig med att konstatera att frågan har utretts och att ett förslag arbetas med på arbetsmarknadsdepartementet.

Alla delmål för fysisk tillgänglighet:

  • En bättre kommunal tillsyn över hur bestämmelserna om tillgänglighet och enkelt avhjälpta hinder följs.
  • En förbättrad tillämpning av bestämmelserna om enkelt avhjälpta hinder.
  • Fler kommuner ska ha inventerat sitt flerbostadshusbestånd ur tillgänglighetssynpunkt.
  • Funktionshinderperspektivet ska tydligt avspegla sig i den fysiska planeringen vid utgången av 2016.
  • Senast 2016 ska kommunerna utöva en väl fungerande hantering av bostadsanpassningsbidraget med en hög grad av rättssäkerhet.

Den här artikeln har följande taggar:
tillgänglighet, funktionshinderstrategi 2011-2016

Text:

Kommentarer är avstängda.