Mycket återstår för att öka jobbmöjligheterna för personer med funktionsnedsättning i kommuner och landsting. Det framgår av rapporten ”Funktionsnedsättning och arbete – Vad gör kommuner och landsting?” som presenteras av Sveriges kommuner och landstig, SKL, idag.
Rapporten bygger på en enkätundersökning gjord under hösten 2011 och syftar till att kartlägga vilka insaster som görs för att skapa möjligheter för personer med funktionsnedsättning att arbeta.

Vad som framför allt saknas är, enligt rapporten, centrala beslut för att öka möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att bli anställda.
Endast 15 procent av arbetsgivarna har centrala riktlinjer för hur fler jobbmöjligheter ska kunna skapas för målgruppen.
Uppemot hälften av arbetsgivarna säger dock att arbete pågår för att skapa jobbmöjligheter.

Den viktigaste åtgärden för att få fler i jobb är en höjning av av taket för lönebidraget, konsteteras i rapporten. Ökade resurser från Arbetsförmedlingen för att stödja unga med funktionsnedsättning och att erbjuda lärlingsplatser är andra viktiga insatser man pekar på.

Stora arbetsgivare som kommuner och landsting har både större möjligheter och ansvar att anpassa arbetsplatserna, menar Ingela Gardner Sundström, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation i ett pressmeddelande.

Taggar: tillgänglighet, SKL

Text:

Kommentarer är avstängda.