Två bilder: En där hissen är uppfälld och trappan fungerar som en trappa, osamt en där hissen är i nedfällt läge.
Emelie Felderman( t v) testar hissen som när den inte används (t h) fungerar som en trappa.

När Stadsmuséet i Stockholm sade nej till planerna på att installera en konventionell trapphiss vid entrén till Folkoperan tvingades de ansvariga tänka om. Den mobila ramp som hittills hade används för rullstolsburna besökare var en både farlig och klumpig lösning som ingen ville ha kvar.
– Om vi skulle bygga en vanlig ramp med rätt lutning hade den hamnat mitt i Hornsgatan, säger Folkoperans VD Pia Kronqvist.

Istället har Folkoperan tillsammans med en dansk hisstillverkare tagit fram en unik trapphiss där hissen är infälld i den befintliga trappan. När hissen inte används fungerar trappan precis som vanligt. Men när en person i rullstol behöver komma upp eller ner sjunker trappa ihop, steg för steg.
– Nu har vi fått en entré som är både värdig och vacker, säger Pia Kronqvist.

Hissen har tagits fram inom ramen för projektet Värdig entré, som är ett samarbete mellan Statens fastighetsverk, Stockholms stad och föreningen EIDD Design för alla Sverige. Projektet arbetar fram nya och inovativa lösningar för entréer till kulturhistoriskt intressanta miljöer.  Tidigare har man tagit fram tillgängliga entréer för bland annat Liljevalchs konsthall och Blå porten på Djurgården.

Projektledaren Per-Anders Johansson talar om vikten av att jobba fram generella lösningar som kan användas på flera ställen. Handlar om att se till både det speciella med en lösning och det generella.
– I de här typen av projekt finns det ofta med en arkitekt, men mer sällan en industridesigner. Arkitekten ser till det speciella som handlar om att hitta en lösning för det enskilda huset men en industridesigner kan bidra till att lyfta lösningen till en generell nivå så att den kan användas på flera ställen.

Den här artikeln har följande taggar:
tillgänglighet, stockholm, design för alla

Text:

Kommentarer är avstängda.