LagbokDet är första gången som den snart tio år gamla lagen prövas rättsligt och om domen inte överklagas eller står sig vid en prövning i högre instans får den prejudicerande betydelse.
Syftet med lagen är att människor med funktionsnedsättning skall ha lika tillgång till så kallade publika lokaler och miljöer som alla andra. Fysiska hinder ska avlägsnas om inte  åtgärden blir orimligt dyr i förhållande till nyttan eller kan tänkas skapa svåra problem för fastighetsägaren.

Parter i målet hos Länsrätten är byggnadsnämnden i Lunds kommun och ägaren till en fastighet med två butiker i Lunds centrum. Fastighetsägaren fick för två år sedan föreläggande av kommunen om att installera dörröppningsautomatik i de båda butikerna men vägrade och överklagade till länsstyrelsen. Länsstyrelsen avvisade överklagandet och fastighetsägaren drev därför ärendet vidare till länsrätten med argumenten att dörröppningsautomatik blir för dyrt och dessutom ökar risken för stölder i butikerna.

Länsrätten köper inte något
av argumenten; ”Enligt länsrättens bedömning kan en kostnad på 15 000 kronor per butik inte anses vara orimlig med hänsyn till nyttan av åtgärden för de med nedsatt rörelse-och orienteringsförmåga och med beaktande av butikernas läge på en välbesökt gågata i centrala Lund”.
Rätten hittar heller inte någon substans i påståendet att stöldrisken skulle komma att öka.

Länsrättens dom kan överklagas till kammarrätten.

Läs mer:

Alla SHTs artiklar om enkelt avhjälpta hinder »

Text:

Kommentarer är avstängda.