Bengt Elmén
Bengt Elmén. Foto: Albert Martinsson

Ta ett steg tillbaka och småle åt eländet, skriver Bengt Elmén slår ett slag för att använda humorn som ett medel i funktionshinderkampen.

För ett par år sedan bestämde jag mig för att granska hur vi som har funktionsnedsättning skildras i kultur och media. Jag satte ihop en videopresentation med ett femtiotal exempel. Jag kom föga överraskande fram till att skildringarna av oss kännetecknas av att:

  • De är få.
  • De beskriver personer antingen som hjältar eller offer.
  • De är fördomsfulla.

Som en direkt förlängning av mina slutsatser lanserade jag i början av hösten en humorsajt, CP-assistenten.se, som innehåller filmer där jag med humor och satir som vapen speglar olika aspekter på assistans och funktionshinder.
Bland annat delar jag med mig av konkreta tips på hur man kan förbättra assistenternas arbetsmiljö och man får följa med mina assistenter in i duschen. Dessutom dyker Maria Larsson upp och ger sin syn på den personliga assistansen.

Sammantaget har jag tio starka skäl till att på ett humoristiskt sätt skildra den personliga assistansen.

1. Jag vill provocera.

2. Jag vill radikalisera funkis-rörelsen. Ska vi komma någon vart är det nu hög tid att börja säga ifrån.

3. Jag vill avdramatisera det här med assistans och funktionshinder. Det finns för mycket hysch-pysch.

4. En del av mina filmer är politiska. Jag vill visa att korkade förslag från politiker och tjänstemän kan bemötas med humor. Ju knasigare förslag desto roligare kan vi ha åt dem.

5. Många av de förslag som kommer idag är djupt tragiska. De drabbar oss på ett hårt och omänskligt sätt. Men det konstiga är att tragiken kan ligga väldigt nära komiken. Många av de idéer som kläcks är tragikomiska därför att de saknar förankring i verkligheten. Politikernas okunskap kan vi dra nytta av.

6. Politisk satir har alltid utnyttjats av grupper som är förtryckta eller åsidosatta. Satiren är ett sätt att visa på det orimliga i andras synsätt eller det absurda i vår situation.

7. Humorn kan hjälpa oss att få distans till våra utmaningar. Med en sådan distans blir det lättare att vara kreativ och hitta nya lösningar. Humorn kan också hjälpa oss att slappna av. Ofta är det inte så vidare effektivt att stånga pannan blodig när man stöter på problem. Det är bättre om man kan ta ett steg tillbaka och småle åt eländet innan man tar nya tag.

8. Det sägs att skrattet är den kortaste vägen mellan två människor. Är det sant så kan humorn vara ett mycket effektivt redskap för att bekämpa fördomar och förlegade tankesätt.

9. Redan i betänkandet Lindqvists Nia som kom 1999 skrev Bengt Lindqvist: ”Handikapporganisationerna bör få möjligheter att göra insatser som genom humor och satir syftar till att minska fördomar och motverka negativa attityder till personer med funktionshinder.” Det är i den andan jag vill verka.

10. Ska det bli något vettigt av funkis-politiken i det här landet så är det vi med cp som måste ta initiativet. Det är vi som är vackrast, smartast och modigast. Det är vi som har den kortaste stubinen, det mest genuina ursinnet och den snabbaste reaktionsförmågan.

Text:

En kommentar på “10 skäl att ta humor på allvar

  1. HEJ BENGT!
    MYCKET BRA SKRIVET!
    HÄLSA ALLA FRÅN OSS!
    ELISABETH & EGON HELLBOM

Kommentarer är avstängda.