Det var efter en olycka sommaren 2006 som livet förändrades för alltid. Christoffer Lindhe blev påkörd av ett tåg. Hur det gick till när han hamnade på spåret är oklart eftersom minnena är fragmentariska. Men när han vaknade upp på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg saknade han båda benen och en arm. Endast två år senare skördade han framgångar i simbassängen på Paralympics i Peking – en enorm bedrift.
Christoffer bestämde sig direkt efter olyckan att inte låta den förstöra sitt liv. Vissa aktiviteter han tidigare ägnat sig åt, främst med kompisar, som handboll, fotboll och cross fick han nu lägga åt sidan. Han fortsatte däremot med var simningen, men hade det inte varit för olyckan skulle han antagligen inte vara aktiv nu.
Innan olyckan tävlingssimmade Christoffer för Ålesundens Simsällskap och var bland annat rankad som åtta i Västergötland. Han tränade fem-sex gånger i veckan och ansågs som väldigt lovande. Det var dock mycket annat som lockade och den då 17 år gamle Chrisstoffer hade börjat trappa ner ordentligt med simträningen innan olyckan skedde.
– Jag hade hållit på med simning sedan jag var fem-sex år och kände att det var dags för någonting nytt. Planen var att lägga av helt efter sommaren.
Han genomgick ett tiotal operationer och kunde efter tre månader lämna sjukhuset. Trots det faktum att han förlorat båda sina ben och en arm bestämde han sig snabbt att göra det bästa av situationen. Redan sex månader efter olyckan var han tillbaka i bassängen.
Redan två år senare var Christoffer uttagen till att representera Sverige i Paralympics i Peking. Han ställde upp i fyra discipliner och slutade på fjärde plats i samtliga. Det var en enorm bedrift så kort tid efter olyckan.
– Jag blev överraskad att det gick så bra. Jag var rankad 9-10 i världen innan Peking och hade väl hoppats på att förbättra mig något.
I december 2009 avgjordes för första gången ett VM på kortbana för simmare med funktionsnedsättning. Platsen var Rio de Janeiro, Brasilien. Att Christoffer i Rio skulle plocka hem sin första internationella mästerskapsmedalj, hoppades och förväntade sig många, inte minst Christoffer själv.
– Jag har ju varit fyra nu ett tag men känt att jag kommit närmare och närmare, säger Christoffer som redan innehar 16 svenska rekord och tagit fyra SM-guld i frisim.
Kortbane-VM avgjordes under två veckor i månadsskiftet november – december. Där ställde Christoffer upp i 50, 100 och 200 meter frisim, 50 meter bröstsim samt 50 meter fjärilsim. Det var just fjärilsimmet som stod först på agendan, men där blev Christoffer diskad redan i försöken. Domarna ansåg att han inte simmade parallellt med axlarna, något man måste göra i den klassen som Christoffer tävlar i. Det är dock väldigt svårt på grund av att han enbart har en arm. Det finns klasser där man inte behöver ha axlarna parallellt.
– Jag hoppas på en omklassning så jag inte behöver hålla axlarna parallellt. Annars får jag jobba på en ny teknik helt enkelt.
Medaljerna skulle dock komma för Christoffer. Han simmade hem bronsmedaljer i finalerna på både 100 och 200 meter frisim, vilket är hans bästa dicsiplin. Han avslutade världsmästerskapet med att simma hem sin tredje medalj, på 50 meter frisim. Precis som på 100 och 200 meter frisim lyckades Christoffer knipa bronset. Christoffer slog ännu en gång nytt personligt rekord, något han gjort i alla discipliner han ställt upp i under VM-veckan. Facit blev tre medaljer och nya personliga rekord i alla discipliner han ställt upp i bara tre år efter olyckan och mindre än ett år efter sin axeloperation.
Den svenska truppen stod för ett mycket starkt resultat under VM. Totalt samlade de fem svenska simmarna på sig femton medaljer fördelade på fyra guld, sex silver och fem brons. Nytt världsrekord slog Anders Olsson till med i sitt guldlopp på 400 meter frisim. Olsson, även kallad järnmannen innehar inte mindre än nio stycken världsrekord för tillfället. Anders är självklart en inspirationskälla för Christoffer
– Jag får råd och tips nästan varje tävling. Det handlar bland annat om träning, kost och teknik.
Medaljerna i Rio ger förstås Christoffer framtidstro och en vilja att satsa vidare. Nästa stora mästerskap är långbane-VM, som avgörs i holländska Eindhoven i juli 2010. Det krävs ett bra resultat där för att kvalificera sig för Paralympics 2012, vilket Christoffer är medveten om.
– Jag ser fram emot VM i Eindhoven. Det är en stor tävling och samtidigt vägen till Paralympics. Det är full satsning!
FOTO: Karin Nauclér
Den här artikeln har följande taggar:
idrott, Christoffer Lindhe
Text: admin