I Riksförbundet för trafik– olycksfall- och polioskadades undersökningen säger de tillfrågade smärtpatienterna att de skulle kunna jobba cirka 65 procent mer om de inte levde med sin smärta.

Den visar också
att för den som lever med långvarig smärta innebär det stora svårigheter att få sin smärta utredd och behandlad. Minst fyra års väntan och ett flertal läkare, ensligt undersökningen.
Bland dem som levt med smärta i mer än 13 år hade endast 50 procent fått behandling på smärtklinik med särskild rehabilitering för just denna patientgrupp.

I Sverige vet man att smärtpatienter använder fem gånger mer vård än andra patienter, mycket på grund av att man skickas runt i vården.
– Detta är ett slöseri med samhällets resurser och orsakar samtidigt ett onödigt lidande för många smärtpatienter i Sverige, säger RTPs förbundsordförande Pelle Kölhed. Vi vet också att smärta är den enskilda faktor i samband med ett funktionshinder som har störst betydelse för sänkt livskvaliteten, vilket rapporten tydligt visar.

I morgon, tisdag, inleder RTP 
en smärtturné om hur man i vården behandlar smärta vid en konferens i Göteborg. Detta är en början för att sprida information till vården och allmänheten om denna grupps svårigheter med att komma i jobb, skriver man i ett pressmeddelande.
– Vi kräver inte mer vård för våra medlemmar, men vi kräver rätt vård, säger Pelle Kölhed. Denna överkonsumtion av felaktig behandling måste upphöra.

Den här artikeln har följande taggar:
hälsa, arbete, sjukvård, arbetsförmåga

Text:

Kommentarer är avstängda.