Instrumentet har testats i liten skala under hösten och utfallet har varit positivt, skriver Försäkringskassan i en delrapport till regeringen.
Myndigheten har sedan 2010 arbetat med att ta fram nya metoder att bedöma arbetsförmåga. Syftet är bland annat att säkerställa att bedömningen blir enhetlig för alla som prövas.

Försäkringskassan hoppas
också tidigare i en sjukskrivning klargöra hur arbetsförmågan ser ut. Myndigheten vill kunna se om en person har förutsättningar att återgå till sitt tidigare arbete eller om den kvarvarande arbetsförmågan kanske kräver en omskolning (eller "omorientering" som Försäkringskassan kallar det). På detta sätt ska man kunna sätta in rätt åtgärder.

Ett inslag i den nya
dokumentet är att den försäkrade själv ska skatta sin arbetsförmåga utifrån ett antal givna kriterier. Detta hålls fram som en positiv komponent av de läkare som gör bedömningen och det uppskattas också av de flesta personer som fått sin arbetsförmåga bedömd i försöket.

Två av tre anser
också att den nya metoden gav en bra bild av hur de mår fysiskt och att slutresultatet ger en bra bild av deras förmågor. De som fått rätt till fortsatt sjukpenning är betydligt mer nöjda med resultatet än de som nekas fortsatt ersättning.

Bedömningsinstrumentet ska testas i större skala under hösten 2012 och slutrapporteras till regeringen i början av nästa år.

Taggar: arbetsförmåga, arbete, Försäkringskassan

Text:

Kommentarer är avstängda.