Föräldrar till barn med funktionsnedsättning måste idag på egen hand samordna det stöd som barnen får från olika håll i samhället. Stödet ges av en rad olika huvudmän som inte klarar att av att samordna sitt arbete, konstaterar Riksrevisionen som har granskat om stödet till barn och unga med funktionsnedsättning är organiserat så att det underlättar för deras familjer.
Ansvaret att samordna stödet faller därför på föräldrarna som får dra ett tungt lass, anser granskningsmyndigheten.
"Föräldrarnas tunga börda med att samordna stödet leder till att familjerna inte kan leva ett liv som andra barnfamiljer. Konsekvensen kan bli högre sjukfrånvaro, arbetslöshet, förtidspension etc, skriver Riksrevisionen.
Visserligen finns idag en skyldighet för kommunerna att erbjuda en individuell plan enligt LSS, men detta räcker inte, anser Riksrevisionen. Det praktiska arbetet med att samordna olika insatser landar ändå hos föräldrarna.
Myndigheten uppmanar därför regeringen att starta en försöksverksamhet med särskilda samordnade som ska hjälpa familjerna att få ordning på stödet till barnen. En sådan satsning skulle sannolikt vara samhällsekonomiskt lönsam, tror Riksrevisionen. Bland annat kan den minska sjukfrånvaron och hjälpa föräldrarna att hävda sig på arbetsmarknaden.
Förutom försöket med samordnare vill Riksrevisionen att Socialstyrelsen tar fram en nationell guide med övergripande information om de stöd som barn med funktionsnedsättning kan få samt vilka huvudmän som ansvarar för de olika insatserna.
Här finns hela granskningen »
Den här artikeln har följande taggar:
barn och unga, Riksrevisionen
Text: admin