Igår möttes återigen Socialstyrelsen, Försäkringskassan och företrädare för handikapp- och brukarrörelsen för att diskutera ett utformningen av ett nytt bedömningsinstrument för personlig assistans. Sedan protesterna i vintras har Socialstyrelsen arbetet fram ett nytt förslag som dock inte är offentligt.
– Arbetet har helt klart gått framåt. Socialstyrelsen och Försäkringskassan har visat att de vill lyssna på oss i referensgruppen, säger Wenche Willumsen från DHR.
Hon vill inte i detalj kommentera innehållet i det nya förslaget eftersom referensgruppen får delta i arbetet under förutsättning att de inte sprider materialet, men säger att det finns en tydlig vilja att skapa ett transparent och öppet system för bedömning av behoven.
– Som brukare ska man kunna förutse ungefär hur mycket assistans man kan bli beviljad efter en behovsbedömning, säger Wenche Willumsen.
En helt annan tolkning gör Veronica Hedenmark som företräder proteströrelsen Assistansuppropet. I ett pressmeddelande skriver hon att det nya förslaget äventyrar rättssäkerheten för den sökande. Det material som Socialstyrelsen presenterade igår ger större utrymme för enskilda handläggares tolkningar, anser Hedenmark.
Bland annat hävdar hon att Försäkringskassans handläggare får möjlighet att avgöra om ett behov, vid till exempel matsituationen, är grundläggande eller ska anses ingå i övriga behov.
– Tidigare har alla parter, även Försäkringskassan, varit klart överens om vad som är ett grundläggande behov, men nu blir det godtyckligt när enskilda handläggare ska avgöra detta.
Dessutom saknar förslaget barnperspektiv – både när det gäller att se behoven hos barn med funktionsnedsättning och möjligheterna för vuxna att ta ansvar som föräldrar, anser Hedenmark.
Wenche Willumsen känner framför allt oro för att bedömningen blir alltför detaljerad och där tid tilldelas endast för de minuter som behoven anses ta i anspråk.
– Vår största farhåga är fortfarande att vi bara får beviljat tid till aktiva insatser och där det inte finns någon tid till förfogande mellan insatserna, säger Wenche Willumsen.
– Om man bara får beviljat en begränsad tid till insatser som inte kan läggas fast vid särskilda tider så kan man fortfarande inte leva som andra, tillägger hon.
Den här artikeln har följande taggar:
personlig assistans, Wenche Willumsen, Veronica Hedenmark, Socialstyrelsen, Försäkringskassan
Text: admin