– Det är viktigt att riksdagen gör ett tillkännagivande om att stärka upp grunderna för den personliga assistansen, sa Lars U Granberg (S) ledamot i socialutskottet, när han på måndagen diskuterade personlig assistans vid en debatt anordnad av branschorganisatoinen Assistansföretagarna.

Bakgrunden till kravet är bland annat regeringsrättens beslut från förra året som slog fast en ny hårdare praxis för bedömningen av grundläggande behov vid måltider. Domen kom efter att Försäkringskassan under en tid stramat åt sin bedömning av vad som är ett grundläggande behov. En utveckling som inneburit att flera assistansberättigade har fått minskad eller indragen assistans.
I mars lämnade regeringen sin proposition om vissa förändringar i den personliga assistansen och därför ligger frågan nu på Socialutskottets bord.

Försäkringskassan har fått mycket kritik för sin hårdare linje och för att man på eget bevåg har förändrat bedömningskriterierna, men vid måndagens debatt slog myndigheten ifrån sig.
– Centralt inom Försäkringskassan har vi alltid haft den här inställningen till tolkningen av de grundläggande behoven. I vissa delar av landet har man gjort annorlunda, sa Magnus Lifvendahl, verksamhetsansvarig vid enheten för sjukförsäkring och funktionshinder på Försäkringskassan.

Han menade att de nya direktiven endast syftar till en likvärdig bedömning av behoven oavsett var i landet man bor.
– Försäkringskassan bryr sig inte så mycket om vad den personliga assistansen kostar. Om den kostar 25 miljarder eller 30 spelar ingen roll. Det vi bryr oss om är att varje individ får rätt ersättning.

Socialutskottets ordförande Kenneth Johansson (C) menade samtidigt att det inte finns tillräckligt mycket kunskap om vad Försäkringskassans nya praxis innebär för att den ska kunna stoppas genom ändringar i lagen.
– Vi vet inte vad den nya behovsbedömningen betyder mer än att det finns ett antal exempel på människor som drabbats. Vi behöver ett bättre underlag, sa Kenneth Johansson.

Fakta | Tillkännagivande
Ett tillkännagivande är ett riksdagsbeslut som innebär att regeringen meddelas vad riksdagen anser i en viss fråga. I ett tillkännagivande kan riksdagen t.ex. uttala att den anser att frågan bör utredas eller att regeringen bör komma med ett förslag.
Källa: Riksdagen

Den här artikeln har följande taggar:
personlig assistans, riksdagen, Försäkringskassan

Text:

Kommentarer är avstängda.